Distilleerderij: BenRiach
Regio:
Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 16 Year Old Sauternes Wood Finish
Kleur: vol goud
ABV: 46%

BenYquem

Deze zomer bezocht
ik mijn whiskygabber Expensivevino in Grimbergen voor een leuke whiskymiddag.
Daar proefde ik de BenRiach Sauterness voor het eerst. Ik
kreeg nog een sample mee om opnieuw te proberen, wat ik nu meteen doe. Deze
whisky kreeg een klassieke rijping van zo’n 15 jaar in Amerikaanse eik en
nadien een finish van anderhalf jaar in wijnvaten van Château D’Yquem Premier
Cru Supérieur Sauternes uit de Franse Bordeaux-streek.

Geweldig
fruitige neus, met appels, peer en meloen, maar ook licht tropisch. Ananas,
misschien? Het geheel is besprenkeld met kaneel.

Hij smaakt
lekker romig en flink kruidig (witte peper en nootmuskaat). Heel zoet op
vanille en fruit. Nu krijg ik naast het witte fruit uit de neus ook pêche,
Indische vijg en abrikozen.

De afdronk
is eerder kort, maar wel aangenaam zoet en granig.

Ik dronk
eerder al een Edradour, Tullibardine en GlenDronach met een Sauternes finish. Mijn
favoriet is de GlenDronach, met deze BenRiach en de Tullibardine vlak op zijn
hielen. Maar ik vond hem afgelopen zomer beter… Dit is gewoon niet het seizoen
voor dit soort dram, me dunkt.

Geproefd
door Mark Dermul op 10-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)