Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 7 Year Old 2013/2021 Barrel Selection Wilson & Morgan, First Fill PX Sherry Butts Finish #131-133, 2.018 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Umami

De in 1992 opgerichte bottelaar met Italiaanse roots Wilson & Morgan heeft een palmares van hier tot in… Venetië? Hun Barrel Selection is sinds 2000 wereldwijd verkrijgbaar. In mijn glas zit een malt die afkomstig is van een vatting van 3 vaten, wat het grote aantal flessen verklaart. Een first fill PX sherry butts finish van 12 maanden betekent ongetwijfeld dat ik me aan flink wat zoetigheid mag verwachten.

Ik wordt wat dat betreft niet teleurgesteld. Een karrenvracht aan karamel en toffee met een zachte kruidigheid, maar op de achtergrond ook wel wat umami toetsen. Denk bouillon en zelfs wat pruimtabak.

Tikkeltje waxy op de tong, maar wel verrassend zacht. De kruidigheid van de neus is minder uitgesproken in de mond. Herbale en umami toetsen komen eerst en worden dan pas vervoegd – en overstemd – door de gulle zoetigheid. Prima verderzetting van de neus.

De afdronk is lang en pittig. Houdt de mond lekker warm tot het eind en maakt hem dan wat droog.

Prima BenRiach, zeker de leeftijd indachtig. Strafste van al: nog geen 50 EUR! Dankjewel, Manny

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).