Yamazaki Distillery
Yamazaki 5-2-1
Mishimagun
Shimamotocho
Osaka 618-0001
Japan
Tel +81 75 962 1423
www.suntory.com/yamazaki

Yamazaki was Japan’s eerste whiskyproducent, opgericht door de legendarische geestelijke (geestrijke?) vader van de Japanse dram, Shinjiro Torii. Het was zijn idee om een distilleerderij te openen in Japan in 1923 in Yamazaki, tussen de grootsteden Osaka en Kyoto. Jaarlijks worden hier zo’n 7 tot 9 miljoen liter whisky per jaar gedistilleerd, waardoor het meer whisky produceert dan heel wat Schotse distilleerderijen. Het populaire bezoekerscentrum van Yamazaki heeft een beroemde bar waar meer dan 100 verschillende Yamazaki whisky’s worden geschonken van diverse leeftijden en vattypes.

Toen Torii begin 1920 zijn plannen voor een distilleerderij in Japan aankondigde werd hij voor gek verklaard, terwijl hij toch best al wat successen geboekt had met de import van (voornamelijk) Spaanse wijnen en likeur. Hij stuurde zijn naaste medewerker en vertrouweling Masetaka Taketsuru naar Schotland om de distilleertechnieken onder de knie te krijgen. Taketsuru verbleef drie jaar in Schotland (en huwde zelfs een Schotse). Intussen werkte hij voor verschillende distilleerderijen. Nadien keerde hij naar Japan terug en rapporteerde zijn bevindingen aan Torii, die meteen met de bouw van een distilleerderij begon. Yamazaki werd gekozen omwille van de hoge kwaliteit van het lokale water, het unieke klimaat met de ideale vochtigheidsgraad en het feit dat het vlakbij een belangrijke verkeersader lag, tussen Kyoto en Osaka.

Ze importeren geturfde mout uit Schotland terwijl ze de vaten uit de States (bourbon) en Spanje (sherry) laten overkomen. Een deel van de whisky wordt sinds de Tweede Wereldoorlog ook in de Japanse Mizunara-vaten gerijpt, die meer natuurlijke oliën bevatten en bijgevolg een Oosterse tint geven aan de whisky. Maar omdat Mizunara-hout poreuzer is – wat het Engelendeel vergroot – wordt de whisky pas op het laatste moment gerijpt om Mizunara, nadat het eerst jarenlang in andere vaten opgeslagen lag. Dit om het verlies te minimaliseren.

Taketsuru zou later zelf een distilleerderij openen op Hokkaido, genaamd Yoichi.

Productie bij Yamazaki starte in 1924, met een eerste blend whisky op de markt in 1932. Deze blend bevatte single malt en grain whisky alsook ook een paar Schotse whisky’s.

Raar maar waar duurde het tot 1984 alvorens Yamazaki zijn eerste echte single malt op de markt zou brengen (de Yamazaki 12 year old), gevolgd door een 18 year old in 1994.

Ondertussen bestaat de Yamazaki range uit 6 single malts: een 10 year old, 12 year old, 18 year old, een Yamazaki 1980, een 1993 Peated Malt Cask (70047 en 70048) en een Yamazaki 25 year old Sherry Cask.