Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward Left-Field, OB 2021
Kleur: koper
ABV: 40%

Toulouse

In september 2021 was ik – voor de tweede keer – te gast op het whisky festival in het zonovergoten Toulouse. Eén van de stands vertegenwoordigde Starward (met een ‘d’ achteraan, niet te verwarren met mijn favoriete filmreeks, aub), de relatief jonge distilleerderij uit Australië – opgericht in 2007 en bestierd door de sympathieke en ik zou bijna durven zeggen visionaire David Vitale. Deze malt rijpte op Frans eik, vaten die voorheen rode wijn hadden opgevoed. Een vreemd idee. Onverwacht. Iets wat ze in Australië omschrijven als ‘left-field’, vandaar de benaming voor deze erg betaalbare whisky.

De neus is fruitig zoet. Vooral rood fruit, maar ook mooie tropische toetsen van papaya, mango en abrikoos. Hij is zelfs een tikkeltje snoeperig. Denk Haribo beertjes gemixt met colaflesjes. Daaronder zit een zachte kruidigheid. Denk kruidnagel en een hint van saffraan.

De body is wat aan de lichte kant, maar de alcohol is wel prima geïntegreerd. Deze is zacht, licht gekruid en vooral erg zoet. Wederom rood fruit en snoepgoed, wederom kruidnagel en saffraan. Midpalate begint hij je mond langzaam op te drogen.

De Franse eik heeft duidelijk zijn stempel gedrukt. Dat komt vooral in de middellange finish tot uiting. De mond blijft bijna droog achter.

Leuke, erg betaalbare whisky van Down Under. En dus bracht ik van Toulouse een flesje mee. Hoewel ik moet bekennen dat ik de Nova – ook op rode wijnvaten gerijpt, maar dan uit Australië – net iets ronder en beter vond. Ondertussen is deze ook in onze contreien beschikbaar. Niet eens 35 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).