Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 14 Year Old 2007/2021, First Fill Bourbon Cask, 310 bts
Kleur: stro
ABV: 52.0%

Lucas

Drankenshop Bams in hartje Maastricht wordt geleid door de immer sympathieke Martijn Bams, ondertussen de derde generatie. Hij selecteerde dit single cask en liet het op vatsterkte bottelen, speciaal voor zijn shop. Het betreft een Glen Elgin tiener. Volgens het ruglabel werd hij gebotteld ter ere van de geboorte van Lucas op 15 juli 2021. Proficiat, Martijn & Nadia!

De neus laat zich maar langzamerhand ontdekken, maar mits wat geduld wordt je beloond met toetsen van perzik, groene appels en een hint van onrijpe ananas. Wat citroengras op de achtergrond, iets van mango en flink wat vanille. Erg toegankelijk en lentefris.

Goeie body. We gaan van lente naar de zomer (erg toepasselijk gezien de geboortedatum van Lucas). Appels en peren, maar ook flink wat citrus (en wat citric acid snoepjes, wat wij in Vlaanderen zuurtjes noemen), ananas en appelsien. Flink wat honing, nu. Wat rabarberconfituur (ik ben er tuk op). Erg zomers en een tikkeltje snoeperig. Ik ben fan.

De afdronk is lekker lang en kruidig warm. Ananas op het sterfbed, besprenkeld met wat kaneel en zwarte peper.

Een zomerse, snoeperige jonge Glen Elgin. Ik ga er van uit dat Martijn en Nadia een paar flessen hebben achter gehouden voor de 18e verjaardag van hun kleine spruit. De rest is nog steeds verkrijgbaar bij Maarten in zijn shop voor ocharme 60 EUR. Aanrader! Benny J was alweer de leverancier van het sample, waarvoor dank!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).