Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 15 Year Old 2003/2019 Rum Wood, rum barrels, 9.000 bts
Kleur: goud
ABV: 51%

Funky

Enkele jaren geleden verscheen deze 15-jarige Springbank die uitsluiten op rumvaten had gerijpt. Veel meer intro hoef ik deze botteling niet te geven, toch? Alhoewel. Misschien nog dit: origineel werd deze in onze contreien verkocht voor 85 EUR. Ik wens je veel succes om vandaag nog een fles onder de 350 EUR te vinden. Zucht. Ik ben maar wat blij dat mijn gabber Manny mij een sample bezorgde.

De neus is onmiddellijk funky met toetsen van linoleum en ecoline, rubber en kiezels. Nog iets van citrusschillen en kalksteen. Een zachte rokerigheid verschijnt, naast iets van hooi en een paardenstal. Nogal atypisch voor Springbank, maar het werkt wel, ook al is het meer rum dan Springbank dat ik ruik.

Op de tong is het dan weer meer Springbank dan rum – zoals het hoort, natuurlijk. De olieachtigheid, de minerale toetsen, de kalk, de jute zakken en de subtiele turf… alles waar ik van hou in Springbank tekent present, maar wordt hier mooi opgesmukt met toetsen van de rumvaten, die volgens mij echt wel van Jamaica afkomstig moeten zijn, want de whisky is echt funky. Flink wat honing en citrus, ook. Lekker, hoor, ondanks dat het voor Springbank wat atypisch blijft.

De afdronk is lang en zoet met vooral kalk, vanille en kiezels. Ananas en banaan verschijnen en begeleiden de malt tot zijn licht bittere en droge terminus.

Zeker niet slecht, maar Springbank heeft eigenlijk geen rumvaten nodig om te schitteren. Bedankt, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).