Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Selection 8 Year Old 2014/2022, Port Cask, 191 bts
Kleur: mahonie
ABV: 59.4%

Bloedworst

Kavalan, de distilleerderij in Taiwan, is wellicht geen onbekende meer. Ze hebben in de afgelopen jaren veel furore gemaakt, vooral met hun Solist-releases. Maar sinds vorig jaar hebben ze een nieuwe reeks gelanceerd onder de naam Kavalan Selection. Ook hier worden single casks onder gebotteld – op vatsterkte uiteraard – en er zijn er zo vier enkele en alleen voor de Europese markt gebotteld: Ex-Bourbon, Oloroso Sherry, Vinho Barrique en Port. We zetten ze graag alle vier even op een rijtje. Eindigen doen we met deze Kavalan Selection 2014 Port Cask.

De neus is verrassend vuil. Lijkt wel rottend hout. Hoewel dat dan weer pejoratief klinkt en zo bedoel ik het niet. Donkerzoet op karamel, rood fruit, snuiftabak, iets van gerookte ham (!?), mokka en chocolade. Erg interessant.

Op smaak lijk ik in eerste instantie over-geïnfuseerde fruitthee te slurpen, maar dan wel op steroïden. En zo kruidig! Denk kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en gekonfijte gember. Erg intens, allemaal. Eens je speekselklieren de boel wat geblust hebben, komen meer zoetigheden aan de oppervlakte: mokka, melkchocolade, confituur van aardbeien en vanillecrème en… een umami toets die me aan bloedworst doet denken! Machtig.

De afdronk is lang, pittig, warm en mooi zoet, hoor. Pas op het sterfbed zet hij je mond helemaal droog.

Het mooie aan deze verschillende releases is het feit dat het DNA van Kavalan bij alle vier de vattypes mooi overeind en herkenbaar blijft, waardoor je de invloed van het vat mooi kan onderscheiden. Boeiende en bijzonder lekkere malts!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).