Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 14 Year Old 2021 Release, Oloroso Sherry Cask
Kleur: amber
ABV: 46.7%

Savage

Sinds 2018 werkt Dr Nick Savage als Master Distiller bij Bladnoch. Mocht die naam geen belletje doen rinkelen: Savage is voormalig Master Distiller bij Macallan! Maar vier jaar maakte hij een zogenaamde horizontale verschuiving naar deze Lowlander, omdat hij van mening was dat hij een volledig nieuwe range op de kaart kon zetten. En ik moet bekennen, sinds de overname door David Prior in 2015, was Bladnoch wat naar de achtergrond verdwenen voor mij. Wat ik proefde kon me niet echt bekoren. Zou Savage hier verandering in kunnen brengen? Laten we gauw proberen met deze 14-jarige officiële release uit 2021, die rijpte op oloroso sherryvaten.

De neus is rijk en aromatisch op grassige en florale toetsen, aangevuld met een karrenvracht aan karamel en appelcake. Abrikozen en perzik steken de kop op, toetsen van dessertwijn en iets van druivensap. Best interessant, zonder helemaal wereldschokkend te zijn.

De body is licht, maar niet waterachtig. Onmiddellijk krijg ik weer toetsen van gebak. Carré confituur met een flinke snuif kaneel en kruidnagel, aangevuld met melkchocolade met praliné vulling, opgelegde rozijnen en weer die toets van dessertwijn. Dit valt mij goed mee. Midpalate verschijnt een bittere toets als van walnoten. Prima gebalanceerd, echter.

De afdronk is donkerzoet, zacht gekruid en licht drogend.

Nou, dit is alvast veel beter dan ik had verwacht, maar 100 EUR vind ik toch wat prijzig voor dit flesje.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).