Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Lish

Tasting Notes Posted on 10/06/2020 16:09

Brouwerij: Brouwerij De Meester
Regio: België
Fles: Tack’Lish, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 14.8%

Clynelish

Ik beken, ik heb deze Tack’Lish bewust als laatste gehouden, omdat ik hier hoge verwachtingen van heb. Hij bevat immers een Double Wash Barley Wine van brouwerij De Meester uit Harelbeke, die gerijpt werd op een distilleerderij waar ik erg tuk op ben: Clynelish. Zou het bier de typische waxiness van Clynelish hebben kunnen capteren? Ik ben eens benieuwd! Hij schenk helder roodbruin met een beige kraag met middelgrote bellen die er hun tijd voor nemen om te gaan liggen en een kraagje schuim van een halve centimeter op het biertje te laten staan. Probeer wat voorzichtig te zijn en schenk de hem niet helemaal uit, want dan krijg je wat gist op de bodem van je glas, wordt hij wat troebel en hij is beter zonder!

Lekker zoete neus op rozijnen, Turks Fruit en chocolade, met een goeie scheut acaciahoning erbij. Ha! Dit is erg lekker inderdaad. Wat herbaal ook. Geen probleem. Verrassende, maar smakelijke toets van koude koffie en tot slot nog wat meergranenbrood. Ik ben fan!

Hij is lekker romig op de tong – ik vertaal dat met enige dichterlijke vrijheid naar de waxiness van Clynelish – en heerlijk rond. Bitterzoet op rozijnen, pruimen, rabarber en blauwe druiven. Vanaf de tweede slok komt daar plots heel wat fruit bij, echt waar. Aardbeien en banaan! Grappig én lekker!

De finish is mierzoet op banaan, karamel en gezoete koffie. Heerlijk!

Ik wist het! Ik wist dat ik deze Double Wash Barley Wine op Clynelish tot het laatste moest bewaren. Heerlijk biertje, gevaarlijk drinkbaar en dat voor 4 euro. Ik bestel me er snel nog wat bij voordat ze allemaal weg zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tack’Nich

Tasting Notes Posted on 10/06/2020 06:08

Brouwerij: Brouwerij De Meester
Regio: België
Fles: Tack’Nich, 330ml
Kleur: chocoladebruin
ABV: 14.8%

Teaninich

Het derde vat waar Johan Tack mee wilde experimenteren in samenwerking met Brouwerij De Meester uit Harelbeke, is er eentje van de Teaninich distilleerderij, opgericht in 1817 door Captain Hugo Munro. Op dit vat mocht de Double Mash Barley Wine eveneens vier maanden doorbrengen. Het betreft hier een ex-bourbon cask. Dat vertaalt zich in een chocoladebruin, ondoorzichtig bier met een beige kraag met hele fijne belletjes. Hij schuimt wel enorm. Oversaturatie? Hoe dan ook, eens je dat onder controle hebt (en de dweil terug aan de kant hebt gelegd), kan het proeven beginnen. Merk op dat er op de bodem flink wat gist blijft liggen.

Zoete neus op roggebrood en melkchocolade. Verse vijgen en iets van gebakken appels met kaneel. Plakkerige boel, maar wel leuk.

Komt fris en vlot binnen met een medium carbonatie. Proeft nu een beetje naar koude stoofvleessaus, chocolade en opgelegde rozijntjes.

De afdronk is eerder kort, mierzoet met een beetje woodsmoke. Aangenaam.

Dit is weer zo’n biertje dat veel te makkelijk binnen kapt.

Geproefd door Mark Dermul op 30-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).