Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whivie’s Sample List Oktober 2012

Dram Sharing Posted on 08/10/2012 20:26

Er
is de afgelopen weken niet zo heel veel veranderd op onze sample list, maar met
de toevoeging van de Ardbeg Galileo vonden we het zeker de moeite de lijst
online te zetten. Nog enkele nieuwigheden zijn de Aberlour 16 Year Old Double
Cask Matured, de Auchentoshan Valinch 2012 Festival Edition, de Brora 32 Year
Old en de klassieker Talisker 10 Year Old maakt zijn herintrede.

Hoe
te bestellen en alle andere praktische zaken kan je in deze blogpost lezen.



Glenburgie 9 Year Old 2003 Asta Morris

Tasting Notes Posted on 08/10/2012 07:29

Distilleerderij: Glenburgie

Regio: Scotland (Speyside)

Fles: Glenburgie 9 Year Old 2003/2012 Asta Morris, Cask AM013, 334 bts

Kleur: vol goud

ABV: 53,6%

Umami

Asta Morris staat vooral bekend omwille van
zijn single cask bottelingen van BenRiach, maar regelmatig verlaat Bert de
platgetreden paden om andere, minder bekende, whisky’s te bottelen, zoals
Dailuaine, Blair Athol of Glenburgie. Dit is er zo ééntje. Een jonge single
malt, single cask op vatsterkte van Glenburgie (zijn tweede dus, na de 1997,
die ik nog steeds niet geproefd heb – hint, hint, Bert). Hij is sinds 1 oktober
beschikbaar, maar of dat lang zal duren is maar de vraag.

De neus is romig en zoet als van overrijp en
gestoofd fruit. Zelfs een banaan die lichtjes licht te rotten. Let op, dat is
geen offnote! Een beetje stoffig. Gedroogd gras, ook. Duidelijke hints van
bruin brood, bruine suiker en kruidige bouillon. En zelfs iets van gekookte
worteltjes met boerenboter in gekarameliseerde ajuin. Dit is heel apart. Dit is
hartig. Umami, verdikke!

De aanzet is een trap tegen je tanden. Heel
kruidig en zoet. Hij danst op de tong, jong en hevig, springlevend. Minder
complex dan op de neus en wat meer zoet dan umami. Water maakt hem zachter en
wat romig, zonder in te boeten aan levendigheid.

De finish is vlijmscherp en kruidig, tenzij
je er een koffielepeltje water aan toevoegt.

Ik vond dit geen makkelijke whisky (toegegeven,
het is ook nog maar mijn tweede Glenburgie). Maar vooral een unieke whisky. Ik
heb hier vooral veel lol aan beleefd! En dit single cask op vatsterkte voor 49
EUR? Vriendenprijsje. Niet twijfelen.

88/100

Geproefd door
Mark Dermul op 04-10-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).