Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whivie Sample List December 2011

Dram Sharing Posted on 19/12/2011 21:03

Mochten er nog mensen zijn die zichzelf voor de
feestdagen wat samples willen aanschaffen, neem dan gerust een kijkje op mijn
nieuwe lijst.

Er staan een paar nieuwigheden (o.a. Glenmorangie) tussen,
alsook een heleboel flessen die aan hun eind zijn.

En speciaal voor de feestdagen: 5 bestellen is 6de
(goedkoopste) gratis!

Hoe bestellen etc kan je op deze blogpost terugvinden.

May the Malt be with you!



Blair Athol 25 Year Old A.D. Rattray for Belgium

Tasting Notes Posted on 19/12/2011 07:48

Distilleerderij:
Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 25 Year Old 1986/2011 for Jurgen’s Whiskyhuis & Hebridean
Whisky Society, A.D. Rattray, bourbon/rum 20076, 115 bts
Kleur: goud
ABV: 53,5%

Abrikozen & Appelsien

Jurgen’s
Whiskyhuis had nog niet zo lang geleden een opendeurdag met een exclusieve
wereldpremière: de eigen botteling van deze 25-jarige Blair Athol. Het is een
distilleerderij die zich niet makkelijk laat bottelen (het overgrote deel
verdwijnt in blend zoals Bell’s), wat volgens mij een groot stuk van de kracht
is van deze keuze. Het betreft een single cask met een rum finish. Slechts 115
flessen zijn wereldwijd beschikbaar. Hij werd gedistilleerd op 17 februari 1986
(ik had juist mijn eerste bromfiets!) en gebotteld op 20 oktober 2011.

De neus is
heel fruitig met sultanas, rozijnen en heel wat abrikozen. Wat toffee, rode
bessen en een heerlijk zoete twist van de rum. Nougat, ook. Dit is een zeer
lekkere neus.

Hij is
lekker mondvullend en olieachtig. Pittig, dankzij het hoge ABV, maar perfect
drinkbaar zonder water. Het zoete van de abrikozen keert weer, net als de rode
bessen, maar ik krijg nu ook duidelijk wat appelsien door. Heel zachtjes
gekruid (witte peper) en heel wat zoethout. Naar het einde toe een bittere
toets, wellicht van het hout.

De finish
duurt langer dan ik had verwacht en blijft lekker pittig.

Ik beken nog
niet veel ervaring met Blair Athol te hebben. Dit is nog maar mijn tweede, na
de semi-officiële 12 Year Old die ik in Schotland proefde. Maar deze is echt
geweldig lekker, vooral op de neus. Je kan hem bij Jurgen’s Whiskyhuis bestellen voor 80
EUR, wat een mooie prijs is voor een whisky van een kwarteeuw oud.

Geproefd
door Mark Dermul op 17-12-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)