Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

WHISKY Proeverij inclusief DVD

Media Posted on 22/01/2011 14:57

Als ik terug thuis kom van de drankenshop met de woorden: ‘Hallo Schat, ik heb geen whisky gekocht’, weet Ilse wel beter en repliceert meteen met: ‘OK, dat is flink, maar wat heb je dan wel meegebracht?’.
Boekjes over whisky natuurlijk!

Het eerste boekje is WHISKY Proeverij (inclusief DVD met vier proeverijen voor thuis!) van Wouter Wapenaar (Spectrum, ISBN 978-90-274-5934-3, richtprijs €22,95). Wij betaalden €11!

Wouter Wapenaar is de man achter het jaarlijkse whiskyfestival in zowel België als Nederland en oprichter van het blad WhiskyEtc.

Het boekje, met hardcover, telt 140 pagina’s. Zowel DVD als boek zijn een eenvoudige, maar zeer volledige introductie tot de whiskywereld: met het obligatoire overzicht van het productieproces en de regio’s.

Het is vooral een handige gids voor mensen die pas beginnen met het ontdekken van whisky en het organiseren van proeverijen thuis.
Aan de hand van een visueel zeer overzichtelijke scorekaart en 4 line-ups aan drams, die je zelf gemakkelijk terug kan samenstellen, leer je hoe een tasting te organiseren: Blend of Single Malt; Veelzijdig Schotland (regio’s), Het geheim van hout en Liever jong of liever oud?

Leuk, leerrijk, zeer mooi gemaakt en geïllustreerd; maar niet meteen een whisky naslagwerk.



WHISKY & Eten

Media Posted on 22/01/2011 14:54

Het tweede boekje is WHISKY & Eten ‘Hoe het levenswater gerechten verrijkt’ van Jaap Vissering (Spectrum, ISBN 978-90-274-5777-6, richtprijs €17,95). Wij betaalden €10!

Jaap Vissering is jager, kok, journalist en whisky-connaisseur. Hij schrijft voor jacht- en culinaire tijdschriften en het blad WhiskyEtc.

Dit 152 pagina’s tellende boekje, gebonden in hardcover, gaat uit van een zekere kennis van whisky, en enige behendigheid in de keuken. Zowel eenvoudige amuses en desertjes, als gewaagde wildmenu’s tot een heus whiskydiner worden voorgesteld.

WHISKY & Eten is in de eerste plaats een kookboek. Aan de hand van zeer korte hoofdstukjes zoals ‘Whisky in plaats van wijn’ en ‘Wat wel en wat niet?’ en een zeer groot aantal recepten in 12 categorieën, leer je koken met whisky.

Opgelet: Niet alle gerechten zijn even eenvoudig! Maar je krijgt een boel tips van ervaren chef-koks, zoals Guy van Cauteren van restaurant ’t Laurierblad en Adrian en Judith Dare van het restaurant Oxfords in Ravensteins en van Jaap Vissering zelf … al ben ik het persoonlijk niet eens met zijn Tip-4.



Smoking Buffalo 2nd Edition

Aankondigingen Posted on 22/01/2011 12:00

De eerste editie van Buffalo Smoke, een fantastische Bowmore uit 1999, was een instant hit en in no time uitverkocht. Een vervolg kon dan ook niet lang uitblijven. Het werd een uitzonderlijke single malt:

Highland Park 1998/2011 13yo Smoking Buffalo 2nd Edition, Whisky Import Belux & The Bonding Dram, Cask 717, 56,5%, 288 bts

Morgen, zondag 22 januari 2010, wordt hij officiëel voorgesteld op een persconferentie in het Jules Ottenstadion, vlak voor de topper AA Gent – Sporting Lokeren. Hopenlijk hebben de spelers niet al te enthousiast geproefd alvorens aan de aftrap te komen.

De tweede editie van Buffalo Smoke kon dan ook niet uitblijven, want AA Gent doet het goed. Daar zal iedereen het toch mee eens moeten zijn. Om een succesvol traject te vieren zochten Bart van Whisky Import Belux en Jeroen van The Bonding Dram een excellent vat uit: cask 717, dat ze op vatsterkte van 56,5% lieten bottelen en voorzagen van het iconische en ondertussen beruchte Buffalo Smoke-label.

De gelukzakken die deelnamen aan Zoë’s Birthday Tasting van afgelopen donderdag in Gent, konden deze Buffalo Smoke 2nd Edition al aan de lippen zetten en proeven dat het goed was.

Vanaf maandag zal deze te koop zijn bij The Bonding Dram voor een kleine 60 EUR. Wees er snel bij, want donderdag werden al heel wat flessen besteld en als ze alle 288 de deur uit zijn, is het uit met de pret.

Een waardige opvolger voor de Bowmore. Dikke proficiat aan Bart en Jeroen met de keuze van deze uitzonderlijke Highland Park.

May the Malt be with you!