Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dufftown 1979 Murray McDavid

Tasting Notes Posted on 24/07/2010 19:27

Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 1979/1997 Murray McDavid, Cask MM1489 refill sherry wood
Kleur: koper
ABV: 46%

Gevaarlijk makkelijk drinkbaar

Vandaag wil ik twee Dufftowns head-to-head proeven, hoewel ze toch bijzonder verschillend zijn. De eerste is de 15 Year Old uit de Flora & Fauna reeks, die lange tijd de enige officiële botteling van deze distilleerderij was, de tweede deze Dufftown 1979/1997 Murray McDavid, cask MM1489 refill sherry wood. Die moet er nu aan geloven.

Deze 31-jarige whisky is duidelijk diep in het sherryvat gegaan. Hij kleurt heerlijk donker en heeft een hoge viscositeit.

De neus schreeuwt ‘sherry all the way’, maar na verloop van tijd komen ook hazelnoten en rozijnen uit het glas. Bijzonder zoet en uitnodigend.

Ondanks zijn 46% makkelijk drinkbaar. Te makkelijk, bijna. Gevaarlijk (gelukkig is dit maar een sample – dat ik bij whiskysamples.eu kocht). Heerlijk zoet met sherry en chocolade. Hier wil je van blijven proeven.

Deze heeft een finish die langer is dan de tijdrit van Contador in de Tour. Heerlijk lang.

Dat deze dram de Dufftown 15 Year Old (Flore & Fauna) overklast, is geen verrassing. Hij is dubbel zo oud en een single cask, dat duidelijk met zorg werd uitgezocht door Murray McDavid. Geweldige whisky.

geproefd door Mark Dermul op 24-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Dufftown 15 Year Old (Flora & Fauna)

Tasting Notes Posted on 24/07/2010 19:18

Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 15 Year Old (Flora & Fauna)
Kleur: goud
ABV: 43%

No match

Vandaag wil ik twee Dufftowns head-to-head proeven, hoewel ze toch bijzonder verschillend zijn. De eerste is de 15 Year Old uit de Flora & Fauna reeks, die lange tijd de enige officiële botteling van deze distilleerderij was (tot in 2006 de zogenaamde The Singleton of Dufftown op de markt kwam). Daarnaast staat een single cask uit 1979 (MM1489), gebotteld in 1997 en op de markt gebracht door Murray McDavid. We beginnen met de jongste.

De neus is geweldig lekker als je er maar de tijd voor neemt. Hij begint zeer zacht met bloemen en appeltjes, maar dan explodeert de aromatische bom: hazelnoot, amandelen (marsepein), brésilienne, toffee en een tikkeltje rook, hoewel ik me die wel eens zou kunnen hebben ingebeeld.

Hij is zoet en zacht. Begint wat kruidig (nootmuskaat), maar dat verdwijnt snel. Noten en marsepein.

De finish bevat een tikkeltje te veel hout naar mijn zin. Kort en drogend.

Best een goede single malt, maar afgezien van de geweldige neus niet zo interessant. Weliswaar beter dan de 12 Year Old Singleton of Dufftown, maar no match voor de Dufftown 1979 die ik tijdens deze H2H tasting proefde. Hij is nog te vinden voor zo’n 50 EUR. Ik proefde hem van een sample dat ik bij gedeeldevreugde.be kocht.

geproefd door Mark Dermul op 24-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Dufftown Distillery

Distilleerderijen Posted on 24/07/2010 17:03

Dufftown Distillery
Dufftown, Banffshire AB55 4BR
UK
Tel +44 1340 822100
http://www.malts.com

De Dufftown Distillery werd in 1896 opgericht door het aanpassen van een oude molen en ligt in – wat had u gedacht – het dorp Dufftown (dat voorheen de naam Balvenie droeg). Dufftown betreft zijn water nog steeds van dezelfde waterbron, zijnde Jock’s Well en produceert zo’n 5,8 miljoen liter spirit per jaar, waarvan het overgrote deel (97%) verdwijnt in blends, voornamelijk Bell’s.

Het dorp Dufftown promoot zichzelf als de hoofdstad van de single malt whisky omdat er zoveel distilleerderijen aanwezig zijn naast deze die de naam van het dorp draagt, zoals daar zijn: Mortlach (1825), Glenfiddich (1887), Balvenie (1882), Convalmore (1894), Glendullan (1898), Pittyvaich (1975) en Kininvie (1990).

In de jaren ’20 van de vorige eeuw had Dufftown een grote afzetmarkt in de Verenigde Staten totdat de Drooglegging daar een abrupt einde aan maakte. In 1933 kwam Dufftown in handen van Arthur Bell & Sons Ltd en werd aldus een belangrijk ingrediënt voor hun blend. In 1985 kwam de distilleerderij in handen van wat later Diageo zou worden, de grootste producent van whisky in Schotland.

Het aantal stills werd van 2 naar 4 opgetrokken in 1974. Slechts vijf jaar later kwamen er daar nog eens 2 bij en liep de productie op tot boven de vier miljoen liter. Daardoor werd Dufftown de grootste producent van spirit in de Diageo portfolio, totdat de drankengigant in 2009 de Roseisle distilleerderij bouwde (met een capaciteit van een indrukwekkende 10.000.000 liter). Ze bezit ook één van de grootste mash tuns uit de industrie, met een capaciteit van maar liefst 13 ton!

Toch blijft Dufftown een low profile-distilleerderij binnen het Diageo imperium. Ze heeft geen bezoekerscentrum en botteling zijn er amper. Lange tijd was enkel de 15 jaar oude Dufftown uit de Flora & Fauna-reeks de enige officiële botteling. Er zijn wel enkele releases bekend van onafhankelijke bottelaars zoals Cadenhead, Signatory en Murray McDavid.

Maar enkele jaren geleden vond Diageo het tijd om de whisky te herlanceren voor het grote publiek en kwam op de proppen met de zogenaamde ‘The Singelton of Dufftown’. De Singleton-reeks was eerder al gebruikt om Auchroisk te promoten en werd in 2006 werden Glen Ord, Glendullan en Dufftown op de markt gebracht (na een campagne die zo’n klein miljoen euro heeft gekost).

De The Singleton of Dufftown was bij de release oorspronkelijk bedoeld voor de taxfree shops, maar werd al snel in het hele Verenigd Koninkrijk verkocht. Sinds 2008 kan je hem in de Belgische supermarkten vinden. Het is een zeer toegankelijke whisky (lees de tasting note op http://blog.whivie.be/#post280), gericht op een groot publiek. Het moge duidelijk weze dat Diageo deze distilleerderij voornamelijk ziet als producent voor blends.