De nieuwe Schotse Whisky-wet (de laatste versie van de Scotch Whisky Act dateert van 1988) ging eind november van kracht. Deze wet bepaalt onder meer aan welke voorwaarden whisky moet voldoen om een malt te mogen heten. Eén van de voorwaarden is dat whisky enkel nog Scotch genoemd mag worden, als hij ook effectief in Schotland wordt gebotteld (in plaats van enkel gedistilleerd en gerijpt). Ook de categorieën werden nu in wettekst vastgelegd. Zo hoopt met de consument beter te informeren, zonder verwarring te creëren. Zo wordt de Schotse drank natuurlijk ook beter beschermd. Vergelijk het met de wetten rond champagne. Het worden er vijf.
1) single malt scotch whisky
2) single grain scotch whisky
3) blended scotch whisky
4) blended malt scotch whisky
5) blended grain scotch whisky
Termen zoals vatted malt zullen dus in de komende jaren moeten verdwijnen!
Ook de namen van de whiskyregio’s worden nu vastgelegd, te vergelijken met de appellations van Franse wijnen. Dit om te vermijden dat een Spaanse whisky nog ‘Lowland whisky’ op zijn label kan zetten (wat wel degelijk gebeurt!). Er is zelfs een Nederlandse whisky met het predikaat ‘Highland whisky’, wat natuurlijk nonsens is. Dit zou door de invoering van deze wet moeten worden uitgesloten.
Een andere voorwaarde is dat het distillaat moet gewonnen worden in koperen pot stills.
Loch Lomond, nabij Glasgow, is één van de slachtoffers van deze nieuwe wet. Zij maken hun whisky namelijk door middel van de column still of Coffey Still, waarbij niet per batch, maar continue kan gedistilleerd worden. Ondanks het feit dat Loch Lomond hierdoor milieuvriendelijker produceert en het energieverbruik met 7% kon verminderen, waren de wethouders niet te overtuigen. Ook het feit dat dit type van still ook al meer dan 100 jaar in gebruik is, was voor de Scotch Whisky Association (die meewerkte aan het wetsontwerp) niet voldoende om van traditionele productie te kunnen spreken.
Loch Lomond zelf is niet te spreken over deze clausule in de wet en meent dat zij – omdat ze geen lid zijn van de Scotch Whisky Association – gesaboteerd worden. Nochtans werden in het verleden deze stills al meer gebruikt om single malts te produceren (en zijn ze nog steeds in gebruik bij de productie van bourbon). De productie mag natuurlijk doorgaan, maar de drank mag niet langer als single malt verkocht worden.
Loch Lomond heeft nu twee mogelijkheden:
1) de expressies in de toekomst grain whisky noemen in plaats van single malt
2) de column still vervangen door een koperen pot still
Dit is dus een label dat wel eens zou kunnen verdwijnen door de nieuwe wet.
Wordt ongetwijfeld vervolgd…