Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve

Tasting Notes Posted on 04/12/2009 22:58

Distilleerderij: The Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 15 Year Old French Oak Reserve
Kleur: stro/zonlicht
ABV: 40%

Good … but not impressive

Twee maal per jaar trakteert The Glenlivet mij op enkel kortingsbonnen. Deze keer was er ook eentje bij voor deze Scotch.

De neus is heel fruitig, met de geur van warme appel. In tegenstelling tot de Glenlivet 12 Year Old, geurt de 15 Year Old wel licht rokerig. Ik vind het geheel een complexe mix van sherry, vanille en (daar ben ik weer) de geur van een pas geverfde kamer.

De smaak is verrassend zoet, en ook behoorlijk sterker dan de jongere whisky’s uit The Glenlivet-familie.

De afdronk is kort, droog maar zeer warm. Er blijft iets hangen van fruit, vanille en noten.

Ik had iets meer verwacht van deze dram. Hij doet mij te veel denken aan andere (eenvoudigere) Single Malts, zoals de Grants en Glenfiddich. Ik ben meer te vinden voor de jongere, 12 Year Old telg uit deze destilleerderij.

Score: 75

geproefd door Niek Verniers op 04-12-2009



Glen Deveron 10 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 04/12/2009 20:57

Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Leeftijd: 10 jaar
ABV: 40%

Nee… euh… nee.

Ik dronk deze dram gisterenavond bij vrienden in Oostende. En hoewel de verpakking en de fles er mooi uitzien (het oog wil ook wat), kon deze whisky niet bekoren.

De kleur is prima, de viscositeit uitnodigend, maar het gaat al fout bij de neus.

Je ruikt onmiddellijk mout, hout en iets wat op boter lijkt. In de verte wat chocolade en sinaasappel. Maar een complexe neus kan je het niet noemen.

Op je tong gebeurt er al evenmin wat. Dit is maar een platte whisky.

De afdronk? Welke afdronk? Hij was al verdwenen alvorens ik er over kon nadenken.

Deze fles is je tijd, geld en smaakpapillen niet waardig. Jammer. Ik kan me bijgevolg niet echt vinden in de review van Sven, die hier nog 72 aan geeft (wat natuurlijk geen probleem is, smaken verschillen!). Kijk naar de Whisky Bible van Jim Murray: hoewel hij schrijft ‘We must remain frustrated’, geeft hij hem toch een 86. Vreemd.

Score : 62

geproefd door Mark Dermul op 04-12-2009



Dalmore Oculus £27.600!

Whisky Talk Posted on 04/12/2009 15:09

Een unieke decanter (uniek in de zin van slechts één in de wereld) gevuld met Dalmore blended single malt – waarvan de oudste reeds uit 1868 – verkocht onlangs voor een recordbedrag van £27.600 (pakweg 31.000 EUR).

Het mag dan misschien nog steeds recessie en crisis zijn, maar het verlangen naar het uitzonderlijke, het speciale, het ultieme, leeft blijkbaar nog steeds in ons. Buiten alle verwachtingen in ging bij Bonhams, het bekende Schotse veilighuis in Edinburgh, een decanter van whisky onder de hamer voor maar liefst 27.600 pond!

De unieke Dalmore Oculus is een blend van de meest uitzonderlijke whisky’s over de laatste 140 jaar. Verwacht werd dat hij 22.000 EUR zou opbrengen. Maar dat was buiten een rijke verzamelaar gerekend, blijkt nu. Deze 31.000 EUR is het hoogste bedrag dat ooit voor een Dalmore werd geboden. De koper wenst anoniem te blijven.

Dalmore Oculus werd op 15 oktober 2009 gemaakt in Glasgow door het huis Whyte & Mackay, door niemand minder dan hun master blender Richard Paterson – aka The Nose. De oudste whisky in deze blend werd gedistilleerd in 1868. Verder werd hij gehuwd met whisky’s uit 1878, 1922, 1926, 1939 en 1951.

Whyte & Mackay’s Richard Paterson gaf later in een interview met Mark Gillespie van WhiskyCast toe, dat hij in alle eerlijkheid een hoger bod had verwacht.

(gelezen in The Observer)



Graveer je Johnnie Walker fles!

Aankondigingen Posted on 04/12/2009 14:50

Exclusief voor The Whisky Exchange, een online retailer in London, heeft Johnnie Walker een actie gelanceerd die bij menig whiskyliefhebber wellicht in de smaak zal vallen.

Hoe werkt het?

Je bestelt een fles Johnnie Walker. Je hebt de keuze tussen een feestelijke verpakking van de Blue Label aan £125 (zo’n 140 EUR) of de Blue Label King George Edition aan £369 (zo’n 450 EUR).

Je kan ook nog enkele andere gift packs kiezen met een fles Blue Label, zoals met glazen, een sporttas enzovoorts.

Dan krijg je drie lijnen om tekst in te brengen, weliswaar beperkt. We spreken tenslotte over de flessenhals, waar de gravering zal gebeuren. Net voldoende om een naam en korte boodschap te plaatsen. Het idee is alleszins leuk, zij het niet goedkoop.

Misschien toch een leuk idee voor de feestdagen?



Nieuwe Whisky Wet

Aankondigingen Posted on 04/12/2009 13:20

De nieuwe Schotse Whisky-wet (de laatste versie van de Scotch Whisky Act dateert van 1988) ging eind november van kracht. Deze wet bepaalt onder meer aan welke voorwaarden whisky moet voldoen om een malt te mogen heten. Eén van de voorwaarden is dat whisky enkel nog Scotch genoemd mag worden, als hij ook effectief in Schotland wordt gebotteld (in plaats van enkel gedistilleerd en gerijpt). Ook de categorieën werden nu in wettekst vastgelegd. Zo hoopt met de consument beter te informeren, zonder verwarring te creëren. Zo wordt de Schotse drank natuurlijk ook beter beschermd. Vergelijk het met de wetten rond champagne. Het worden er vijf.

1) single malt scotch whisky

2) single grain scotch whisky

3) blended scotch whisky

4) blended malt scotch whisky

5) blended grain scotch whisky

Termen zoals vatted malt zullen dus in de komende jaren moeten verdwijnen!

Ook de namen van de whiskyregio’s worden nu vastgelegd, te vergelijken met de appellations van Franse wijnen. Dit om te vermijden dat een Spaanse whisky nog ‘Lowland whisky’ op zijn label kan zetten (wat wel degelijk gebeurt!). Er is zelfs een Nederlandse whisky met het predikaat ‘Highland whisky’, wat natuurlijk nonsens is. Dit zou door de invoering van deze wet moeten worden uitgesloten.

Een andere voorwaarde is dat het distillaat moet gewonnen worden in koperen pot stills.

Loch Lomond, nabij Glasgow, is één van de slachtoffers van deze nieuwe wet. Zij maken hun whisky namelijk door middel van de column still of Coffey Still, waarbij niet per batch, maar continue kan gedistilleerd worden. Ondanks het feit dat Loch Lomond hierdoor milieuvriendelijker produceert en het energieverbruik met 7% kon verminderen, waren de wethouders niet te overtuigen. Ook het feit dat dit type van still ook al meer dan 100 jaar in gebruik is, was voor de Scotch Whisky Association (die meewerkte aan het wetsontwerp) niet voldoende om van traditionele productie te kunnen spreken.

Loch Lomond zelf is niet te spreken over deze clausule in de wet en meent dat zij – omdat ze geen lid zijn van de Scotch Whisky Association – gesaboteerd worden. Nochtans werden in het verleden deze stills al meer gebruikt om single malts te produceren (en zijn ze nog steeds in gebruik bij de productie van bourbon). De productie mag natuurlijk doorgaan, maar de drank mag niet langer als single malt verkocht worden.

Loch Lomond heeft nu twee mogelijkheden:

1) de expressies in de toekomst grain whisky noemen in plaats van single malt

2) de column still vervangen door een koperen pot still

Dit is dus een label dat wel eens zou kunnen verdwijnen door de nieuwe wet.
Wordt ongetwijfeld vervolgd…