Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Shh…ecret Islay 21 Year Old 1999/2021, The Whisky Jury, Refill Barrel #Twj-L-1999, 250 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 59.8%

Requiem for a Dr(e)am

‘Een 21-jarige peater’, zoals The Whisky Jury hem zelf omschrijft, maar de distilleerderij waar dit goedje vandaan komt, houdt hij angstvallig geheim. De enige hint zit in het vatnummer: #Twj-L-1999. De L verwijst naar één van de twee distilleerderijen waarvan de naam begint met deze letter. U heeft 50% kans, dus. En wederom een vette tongue-in-cheek op het label, want deze heet ‘Shh…ecret Islay’. Daar hou ik wel van. Erg bleek goedje, hoor.

Herbaal, ashy, vuil, maritiem, rond en romig op toetsen van banaan, vanille en witte chocolade recht tegenover zeezout, natte aarde en mos. Licht medicinaal en zwaar uitnodigend.

Verrassend zacht op de tong ondanks het heuse ABV. Perfecte verderzetting van de neus, met de nadruk op romige banaan en zoetzure turf. Wederom flink wat vanille. Erg zoet, hoor. Mooie rookontwikkeling die je mond helemaal warm maakt. Ik waan me aan een vreugdevuur op het strand en slaak een zucht van genot.

De middellange afdronk is zoet, kruidig en rokerig.

Laphroaig of Lagavulin? Wie zal het zeggen? Ik neig naar het eerste, maar wat weet ik ervan? Toevallig had ik de soundtrack van Lux Aeterna van het 2001 drama Requiem for a Dream in de oren toen ik deze dram proefde. Een perfecte match!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).