Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu Brocéliande
Kleur: goud
ABV: 43%

Betoverend

De vrucht der ervaring rijpt niet aan jonge takken. Toen ik enkele jaren geleden de whisky’s van Eddu proefde was ik niet bepaald onder de indruk. Maar Eddu wordt steeds beter, echt waar. Getuige deze 2021 release van de Eddu Brocéliande (voor het eerst verschenen in 2013). Eddu wordt door de Franse Distillerie des Menhirs gestookt in Bretagne. Opgericht in 1986, maar het stoken van whisky begonnen ze pas in 1998. Als u weet dat Eddu eigenlijk het Bretoense woord voor ‘boekweit’ is, dan weet u al dat we een grain proeven. Brocéliande is dan weer de naam van het betoverde woud uit de Arthur-legendes, dat te vinden is in Bretagne op zo’n uurtje rijden van de distilleerderij. Tovenaar Merlijn zou er zijn graf hebben. Dit alles terzijde… De whisky rijpte eerst 5 jaar op vaten uit de Limousin-streek en kreeg nadien nog een finish in Bretoense eik uit het betoverde bos.

Zeer aromatische neus. Snoepgoed en bloemen. Denk anjer en hyacint in combinatie met violetjes (de purperen snoepjes) en Graeffe suiker. Dat wordt aangevuld met gedroogde abrikozen en een hint van geroosterde amandelen. Zachte kruidigheid. Denk vanille en kaneel. Wat mij betreft een unieke geur, hoor. Heel onderhoudend.

De body is wat licht, toegegeven, maar op smaak krijg ik leuke toetsen van bloemen, vanille, onrijpe ananas, abrikozen, mirabellen en een mooie, warme kruidigheid van de Bretoense eik. Maar het geheel is prima in balans.

Op de middellange, kruidige afdronk krijg ik op het sterfbed nog een opstoot van cassis. Drogend op het eind.

Apart, uniek en een betoverende smaakervaring. Deze whisky haalde op de World Whisky Awards van 2020 de titel Best French Grain binnen. Ik kijk er niet van op. Jim Murray scoorde hem in zijn ‘bijbel’ maar liefst 92.5. Daar kijk ik wel van op. Maar deze Eddu staat hier in de kast te pronken en zal vervangen worden. Erg boeiende whisky!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).