Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 14 Year Old 1998/2013, C&S Dram Collection, Hogshead #3805
Kleur: witte wijn
ABV: 56.1%

Kokosnoot

Het Duitse C&S Dram Collection is het geesteskind van Andrea Caminneci. Ik zet twee Mortlach tegenover elkaar uit zijn selecties: deze 14-jarige uit 1998 (gebotteld in 2013) tegenover een 16-jarige uit 1995 (gebotteld in 2011). Respectievelijke vatnummers zijn 3805 en 3398. Een head-to-head experimentje. Het kleurverschil is alvast frappant. Beginnen doen we met die uit 1998, die erg bleekjes is.

De neus is een leuke mix van vanille, witte chocolade, amandelschaafsel en verse kokosnoot met een hint van woodsmoke op de achtergrond. Iets van honing nog. Maar de typische umami toets is hier opvallend afwezig.

Mooi mondgevoel. Romig en pikant op witte peper en gekonfijte gember. Wel bijzonder zoet op appels en kristalsuiker, aangevuld met gedroogde abrikozen en kokosnoot. Vanille en nog meer gember. De woodsmoke is iets groter dan de neus deed vermoeden en dat doet me plezier.

Aromatische afdronk op amandelen, suikers en toetsen van eik.

Aangename, zomerse Mortlach met een pittig pepertje.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).