Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Auchentoshan 21 Year Old 1998 Sunlight for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: zonlicht (ah, ja!)
ABV: 54.6%

Sunlight

Eindelijk is het zover! Mark & Manny kunnen jullie de langverwachte derde release in de zogenaamde Artist Series presenteren, wederom met een prachtig kunstwerk van Nathalie Pien op het label, dat naar de naam ‘Sunlight’ luistert. En ja, de malt in de fles sluit daar perfect bij aan, want het betreft een heerlijk zomerse Auchentoshan uit 1998 die 21 jaar lang op dit single bourbon cask mocht rusten. Hij ziet er zelfs uit al vloeibaar zonlicht! Het is overigens de allereerste single malt uit de Lowlands die MMM nu op de markt brengt. Wederom, zoals het MMM betaamt, gelimiteerd tot 50 flessen.

Zoete mout, vers afgereden gras, limoensap, vanille, wine gums, ananassnoepjes en een boeketje wilde heidebloemen. Deze neus is werkelijk zomer in het glas! Fris en monter, doch matuur met mooie, zoete rondingen. Manny knikt goedkeurend, terwijl Mark’s glimlach van oor tot oor reikt.

Body en sterkte zijn goed. Prima mondgevoel en amper een prikkel van de alcohol (vergeet water), maar wel onmiddellijk een pittig pepertje en wat zoethout, een licht zoetzure toets van pompelmoes en dan wat blanke eik. Wie zich aan de typische, delicate karaktertrekken van deze Lowlander verwacht, is er aan voor de moeite. Deze heeft op smaak alvast ballen aan zijn lijf. Krachtig en uitgesproken, maar met het onmiskenbare DNA van Auchentoshan.

De finish is mediumlang en evolueert van zoetzure agrums naar vanille en citroengras.

Schitterend aperitief. Hier worden we erg blij van (toegegeven, Mark is eerder uitzinnig aan een #happydance bezig), want van deze Auchentoshan kunnen nog de hele nazomer genieten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).