Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker A Song of Fire, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 40.8 %

Adem van een Draak

De tweede nieuwe Game of Thrones botteling, tegelijk gelanceerd met A Song of Ice, is deze A Song of Fire met de draak van House Targaryen op het label. Gebotteld op een iets hoger alcoholpercentage zou het hart van deze blend bestaan uit single malt van Caol Ila. Prettig kleurtje, alvast. Maar wellicht, net als A Song of Ice, eerder een instapper, bedoeld om een nieuw publiek aan te trekken.

Op de neus – die je toch even moet laten ademen om een rubberen toets weg te krijgen – neem ik karamel en vanille waar, iets van getoaste eik, geroosterde kastanjes en kaneel. Iets van melkchocolade met een vulling van aardbeien die een subtiele rokerigheid vooraf gaat. Een vers afgesneden stukje biefstuk. Dit valt me eigenlijk best mee. Mijn fantasie slaat op hol en vertelt me dat dit de adem van een draak zou kunnen zijn.

Hij is erg romig – ongetwijfeld te danken aan de graancomponent, volgens mij Cameronbridge – en zoet met een tikkeltje kruidigheid in de vorm van witte peper, nootmuskaat en kaneel. Daarna volgt opnieuw wat rood fruit en chocolade. De rokerigheid van de neus is hier een pak meer uitgesproken, wat ik toejuich. De Caol Ila doet zijn werk.

De finish maakt voor mij heel wat goed en duwt hem een pak hoger in score dan zijn twee voorgangers. Warm, gekruid, waxy en verrassend lang.

Een hoogvlieger is het niet. Goedkoop evenmin. Maar deze durf ik al eens te laten proeven – met of zonder de Coca Cola Signature Mixer Smoky.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).