Op vrijdag 30 april was ik te gast op een tasting – samen met Niek, Ilse en Robert – die door Outspot in het leven was geroepen. Er waren zo’n 30 gegadigden komen opdagen, iets meer dan oorspronkelijk verwacht, blijkbaar, want er werden op het einde nog in allerijl enkele tafeltjes bijgezet. Maar uiteindelijk zat iedereen gezellig en stelde de gastspreker van de avond zich voor: Bart Heggerick, flavour director en woordvoerder van Whisky Import Belux.
Bedoeling van de avond was om kennis te maken met de onafhankelijke bottelaar Carn Mor (wat zoveel betekent als ‘rotsstapel’ in het Keltisch) en diens Carn Mor Vintage Collection.
Carn Mor werd opgericht in 1982 op het eiland Mull, maar verhuisde ondertussen zijn hoofdkwartier – het zogenaamde Scottish Liqueur Centre – naar Bankfoot, Perthshire. Carn Mor wordt gerund door Kenny Mackay die zijn sporen ondermeer bij Bowmore verdiende.
De Carn Mor Vintage Collection is een selectie van 24 exceptionele single malts whisky’s, van 24 individuele vaten (single cask), van 24 verschillende distilleerderijen en van 24 verschillende distillatiejaren. Uniek aan deze bottelingen zijn het feit dat ze stuk voor stuk op 46% ABV worden gebotteld en bovendien enkel en alleen in flesjes van 20 cl. Alle expressies zijn non-chill filtered en zonder bijkleuring.
The Carn Mor Blend
Bij het binnenkomen kregen we allemaal een aperitiefje in de vorm van een Carn Mor Blend (40% ABV). Tijdens het genieten van deze dram lichtte Bart, aan de hand van een powerpoint presentatie en enkele videofragmenten, het productieproces toe.
Deze blend had een bijzonder veelbelovende neus, maar in de mond stelt hij een beetje teleur. Zoet en zout vechten om de aandacht. Het is een tweestrijd tussen zoethout enerzijds en zwarte drop anderzijds. Maar de delivery mocht krachtiger. De afdronk is wat kort.
CMVC 2004 GLEN ORD
CMVC 2004 Glen Ord (2004/2009, 46% ABV, sherry hogshead, cask 55, 1593 bts)
Glen Ord (Highlands) werd opgericht in 1838 en produceert zo’n 3 miljoen liter per jaar. Het overgrote merendeel daarvan gaat in Dewar’s en Johnnie Walker. Zij gebruiken voornamelijk sherryvaten. Deze whisky was bijna doorzichtig gezien de jonge leeftijd.
Ik proefde voornamelijk granen (LU-koekjes), wit fruit en een beetje banaan. Het geheel deed eerder aan een jenever denken dan een whisky. Deze is nog jong en ruw, maar toch al bijzonder ontwikkeld (voor zijn leeftijd, dan).
CMVC 1999 CRAIGELLACHIE
CMVC 1999 Craigellachie (1999/2009, 46% ABV, bourbon barrel, cask 137, 1041 bts)
Craiggellachie (wat zoveel betekent als ‘grote rots in het landschap’), uit de Speyside, levert voornamelijk voor de White Horse blend.
De neus is voornamelijk wit fruit (peren en appels), wat verder gezet wordt in de mond. De afdronk is enigszins langer dan bij de vorige dram, maar nog niet wereldschokkend.
CMVC 1996 LONGMORN
CMVC 1996 Longmorn (1996/2009, 46% ABV, bourbon hogshead, cask 156794, 1377 bts)
Longmorn (of ‘de lange ochtend’), opgericht in 1894, ligt eveneens in Speyside en is sinds 2001 in handen van Pernod-Ricard.
Hier kwam voornamelijk vanille, citrusvruchten en zoethout in de neus naar boven. Op de tong bleek hij zeer noterig met appelsien en chocolade, maar ook een ziltige toets. Lekker!
CMVC 1990 STRATHMILL
CMVC 1990 Strathmill (1990/2009, 46% ABV, bourbon hogshead, cask 2400, 1260 bts)
Strathmill is Gaelic voor ‘Molen in het brede dal’. De distilleerderij bestaat sinds 1891 en dankt haar bestaan aan de whiskyboom tengevolge van de bladluisplaag die in Frankrijk toesloeg en de cognacproductie in elkaar liet storten. Uniek aan deze distilleerderij is dat 100% van haar productie – met de uitzondering van een 12 Year Old Fauna & Flora – naar de blenders gaat.
Hier is weer een gevecht aan de gang tussen geuren, maar deze keer zijn het zoet en zuur die het tegen elkaar opnemen. Ik detecteer zoethout, maar ook rozijnen. Licht gerookt, maar met een korte afdronk.
CMVC 1983 CAOL ILA
CMVC 1983 Caol Ila (1983/2009, 46% ABV, bourbon hogshead, cask 4801, 1206 bts)
Deze distilleerderij, op het beruchte Islay, bestaat sinds 1846. We kregen hier een 26-jarige whisky voorgeschoteld die aan alle kenmerken van een klassieke Caol Ila voldoet.
Hij ruikt medicinaal, met gerookte ham en limoen. In de mond is hij echter tevens lekker zoet met een heerlijke afdronk.
Dit was een leuke kennismaking. Niet alleen met de onafhankelijke bottelaar Carn Mor, maar ook met hun uitzonderlijke Vintage Collection. Ik kocht alvast deze vijf flesjes en ben van plan de andere 19 eveneens aan het Whivie-cabinet toe te voegen. Ze kosten per stuk tussen de 12 EUR en de 30 EUR. Vooral het feit dat het flesjes van 20cl zijn, vind ik persoonlijk een voordeel.
Langs deze weg wil ik mijn collega-proevers Niek, Ilse en Robert bedanken, alsook Bart van Whisky Import Belux, voor een geweldige avond.
Bij het buitengaan kreeg iedere bezoeker nog een geschenk: een fles van de Carn Mor blend, die we als aperitiefje hadden geproefd. Een mooie afsluiter van alweer een geweldige whiskyavond.
Slàinte!
Merci, Christof. Zal er zeker eens van komen!
Als je rest wilt proeven, ik heb bij mij thuis de volledige set staan.
Is maar een kwestie van af te spreken