High Coast Distillery
(voorheen Box Distillery)

Sörviken 140
872 96 Bjartra
Zweden
Tel +46 612 530 60

info@boxwhisky.se

www.boxwhisky.se

UPDATE 2018

In april 2018 besloot de distilleerderij haar naam te wijzigen van Box Destilleri in High Coast Distillery, om verwarring met Compass Box te vermijden.
Het feit dat Compass Box ook vragende partij was – én de eigenaars van de Zweedse distilleerderij weinig zin hadden in een juridische veldslag met Barcardi, die minderheidsaandeelhouder zijn in Compass Box – heeft zeker meegespeeld.

De nieuwe naam is een verwijzing naar de Höga Kasten, wat letterlijk ‘hoge kust’ betekent, waar de distilleerderij zich bevindt.

Sinds de herfst van 2018 werden de whisky’s onder de nieuwe naam gelanceerd.

Houtzagerij

Box Destillerie begon haar leven in een voormalige houtzagerij aan de rand van de Angerman rivier in het noorden van sweden. De houtzagerij maakte houten kisten (boxes in het Engels), vandaar de naam. Om ’s werelds grootste boomstammen – die via de rivier werden aangeleverd – te bewerken, was energie nodig. Die werd voorzien dankzij de in 1912 opgerichte krachtcentrale in het prachtige rode bakstenen gebouw dat tot 1960 in bedrijf bleef.

De broers Per en Mats de Wahl vonden het gebouw de ideale locatie om een kleinschalige distilleerderij in onder te brengen. De prachtige omgeving was daarbij zeker ook een factor. Ze brachten de fondsen bij elkaar, renoveerden het gebouw, lieten stills en ander materiaal aanrukken en op 2 december 2010, om 10u18 om precies te zijn, liep de eerste druppel spirit uit de alambiek.
Vandaag de dag – met een productie van zes dagen per week – produceert Box zo’n 100.000 liter.

Ankare

Voor haar productie gebruikt Box het heldere – en ijskoude – water van de Angerman rivier. De moutsoort is Pilsner Malt, die ze betrekken van Vikingmalt in Halmstad, terwijl ze hun geturfde mout importeren van Schotland. De gist komt dan weer uit Frankrijk. Het fermenteren duurt erg lang bij Box, om zoveel mogelijk smaak te creëren.

Box gebruikt voormalige bourbon- en oloroso sherryvaten, maar voor haar Private Casks maakt de distilleerderij haar eigen unieke 39,25 litervaten. Dit zijn traditionele Zweedse vaten die de naam Ankare meekrijgen. Het spreekt voor zich dat de spirit in deze kleine Ankare sneller rijpt.

Range

Box heeft een bezoekerscentrum dat het hele jaar door geopend is. Ze organiseren ook een week lange cursus ‘Box Whisky Academy’ onder leiding van hun Master Blender Roger Mellander. En de laatste zaterdag van juni houden ze een prettig Box Whisky Festival.

De range is best uitgebreid. De eerste botteling – die Advanced Masterclass No 1 werd gedoopt – verscheen al in november 2013.