Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Dusk (Claret casked)
Kleur: amber
ABV: 50%

The Claret Experiment

Deze cask strength Bowmore kreeg een Bordeaux wine finish. Dat geeft hem een beetje een rode schijn in het glas.

Hij is slechts licht gerookt en doet wat aan bacon denken. Dat gerookte vlees overheerst de neus en het is lang wachten op de zoete toetsen van het rode fruit. We moesten ons glas zo’n 10 minuten in onze handen opwarmen alvorens die aroma’s loskwamen. Eens losgekomen blijven ze toch onherkenbaar. Enkel abrikoos meen ik te ontdekken. De moeite van het wachten waard, maar toch jammer dat de neus zo lang gesloten blijft. Hij kan wat water verdragen, maar wordt dan een beetje zeepachtig en krijgt iets chemisch. Hij wordt sneller zoet, maar niet genoeg.

Hij smaakt rokerig, een beetje naar hout en is licht gepeperd. Best pittig. Zoethout en zelfs cacao komen om de hoek kijken. Dit is een zwemmer, dus doe er gerust een paar druppels water bij. Hij kan het best verdragen.

De afdronk is zeer rokerig, maar wederom snel voorbij.

Bowmore staat er om bekend dat zij met wat finishes experimenteren, maar deze Dusk vind ik persoonlijk minder geslaagd.

Score : 79

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 20-03-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)