Rachel Barrie, mijn whisky
muze, de dame die mijn geliefde Auchentoshan naar nieuwe hoogten stuwde,
verlaat Morrison-Bowmore Distillers (MBD) na vijf jaar om een nieuw
whiskyavontuur te starten als Whisky Maker bij BenRiach Distillery Company. Ik
beken, toen ik het artikel de eerste keer las… brak mijn hart. Maar dat was wel een erg
egoïstische emotie, want het ging mij louter over het feit dat deze lieftallig
dame – die ik persoonlijk leerde kennen als een gepassioneerde professional met
een warm hart – niet langer zou instaan voor het creëren van mijn favoriete
whisky. Een beetje introspectie deed me uiteraard beseffen dat dit nieuwe
mogelijkheden creëert voor Auchentoshan, maar vooral – en belangrijker – dat
Rachel haar volgende stap zet in en nu al illustere carrière. En uiteraard wens
ik haar heel veel succes!
Rachel startte haar
loopbaan in 1991 in het Scotch Whisky Research Institute, waar ze de tricks of the trade leerde van niemand
minder dan wijlen Dr Jim Swan (die overleed op Valentijnsdag 2017 op 75-jarige
leeftijd).
In 1995 werd ze daar
weggekaapt door Dr Bill Lumsden en kon ze bij Glenmorangie aan de slag als
Quality Lab Manager. In de daaropvolgende jaren zou ze opklimmen tot Master
Blender en de titel Whisky Creator krijgen. In die 16 jaar bij Glenmorangie
stak ze pareltjes in elkaar zoals de Glenmorangie Signet en de Ardbeg Uigeadail,
de Whisky of the Year in 2009.
Een grote dame in de
whiskywereld, zoveel is zeker.
Groot was dan ook
mijn vreugde toen ik in november 2011 vernam dat Rachel zou aantreden bij MBD
als Master Blender. Vanaf januari 2012 zou Rachel zich gaan bezighouden met het
creëren van nieuwe releases van Glen Garioch, Bowmore en Auchentoshan.
Ze drukte
onmiddellijk haar stempel met de release van nieuwe Auchentoshan expressies
voor duty free met de Springwood,
Heartwood, Cooper’s Reserve, Silveroak en Solera. Nadien volgden nog enkele
prachtige releases zoals de Blood Oak, Noble Oak en – bij Bowmore – Devil’s
Casks en Mizunara Oak. Het hoeft geen betoog, de invloed van Rachel was
onmiskenbaar. Niet voor niets kreeg ze de titel First Lady of Whisky.
In 2014, toen Niek,
Ilse en ikzelf naarstig aan het werk waren voor ons boek ‘Whisky
Voor Iedereen’, kregen we de
kans om Rachel te interviewen. Het was meteen ook een geweldig excuus om de
Auchentsohan 50 Year Old 1957 persoonlijk te gaan ophalen.
Dat interview is
uiteraard in ons boek verschenen, maar de video – die we maakten om het
interview nadien te kunnen verwerken in ons boek – is nooit eerder vertoond.
Als tribute aan Rachel’s werk bij MBD
zullen we die video van 26 minuten binnenkort als Whisky Rambling op u
loslaten. Het loont echt de moeite!
Toen Beam en Suntory
enkele jaren geleden fusioneerden om ’s werelds tweede grootste drankenconcern
te vormen (waarbij ook Laphroaig en Ardmore de rangen vervoegden) was er flink
wat personeelsverloop. Niet onlogisch. Maar Rachel bleef aan de slag om in
september 2016 de re-branding van
Auchentoshan – The New Malt Order –
in goede banen te leiden. Haar laatste release – eentje die ik zeker zal
koesteren – wordt de Auchentoshan Bartender’s Malt, die er deze zomer aan komt.
Voor Bowmore is dat de Feis Ile 2017.
Maar op 1 maart 2017
zal het Billy Walker en zijn team zijn die Rachel ontvangen op het HQ van
BenRiach. Rachel zal Whisky Maker worden en zich ontfermen over de nieuwe
releases van BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh. De BenRiach Distillery
Company maakt ondertussen eveneens deel uit van een groot concern, namelijk
Brown-Forman (die in juni 2016 maar liefst 281 miljoen pond op tafel legde voor
dit Speyside trio). Rachel zal Billy Walker opvolgen, dus. Hoewel het bedrijf
niet wilde bevestigen dat Billy de fakkel zou doorgeven, kunnen we dit wel
afleiden uit het artikel dat verscheen op 16 februari, waarin Rachel verklaart: ‘Billy is moving on, sof or me to follow in
his footsteps to take a view on so many aspects of whisky creation was a good
opportunity’.
Billy, gij gelukzak!
De liefhebbers van BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh kunnen zich alvast in
de handen wrijven. Good things are coming
your way!
En Rachel wensen we
uiteraard heel veel succes met deze nieuwe uitdaging. Ik ben er van overtuigd
dat ze MBD – en in het bijzonder mijn geliefde Auchentoshan – in goede handen
zal achterlaten.
Go, Rachel, go! And thank you from the Toshan Man!
May
the Malt be with you!