Exotische temperaturen vragen om exotische whisky, toch? Dat was alvast de insteek van de sympathieke uitbaters van PROOF, die op 23 augustus een tasting organiseerde met 7 Indische whisky’s. Uiteraard denken we bij India in eerste instantie aan Amrut, maar daar heeft de sympathieke brand ambassador Krish Kumar die avond toch wel komaf mee gemaakt.

Met een bevlogen temperament en een met humor doorspekt vlekkeloos Brits loodste hij ons in eerste instantie doorheen de standaard line up van de tot dan toe minder bekende Paul John Distillery uit Goa. Hun whisky’s worden met 100% Indische ingrediënten gemaakt (hoewel… ze importeren voor hun geturfde whisky’s wel turf uit Aberdeen en Islay, maar goed, die maken geen deel uit van de spirit as such, zeg maar).

Nu moet ik bekennen, ik had de eerste 5 whisky’s reeds eerder geproefd. Maar het was al meer dan 2 jaar geleden, dus vond ik het toch de moeite om af te zakken. Temeer omdat er werd aangekondigd dat er ook nog twee single casks op het menu stonden. Daar was ik wel nieuwsgierig naar.

Terwijl Krish de geschiedenis van de het bedrijf en de distilleerderij schetste, proefden wij ondertussen van deze Indische single malts:

Brilliance : 46% – bijzonder fruitig en zoet met flink wat honing en oosterse kruiden, maar eerder korte afdronk. Geweldig aperitiefje.

Edited : 46% – licht geturfd (met Aberdeen peat), met zoete toetsen, die overgaan naar cacao en chocolade en munt met een iets langere afdronk.

Bold : 46% – de nieuwste telg van Paul John, die ik zelf nog maar pas had aangeschaft en de flink geturfde jongen (Islay peat) van de reeks. Een echte smaakbom die moeilijk te vergelijken is met iets anders. Betrekkelijk unieke smaak met lange afdronk en mijn favoriet uit de standaard range.

Dat Paul John bottelt op 46% heeft te maken met de wetgeving in India die zegt dat koelfiltratie verplicht is wanneer je op een lager alcoholpercentage op fles wil trekken. Dat wil Paul John niet. Net als bijkleuren ook niet in het hoofd van de producent zal opkomen. Hun whisky’s worden overigens gemaakt van Indische 6-rijen gerst en rijpt gewoonlijk zo’n 4 tot 5 jaar. Met een Engelendeel van 10 tot 12% per jaar – omwille van de hoge temperatuur en de hoge vochtigheid – kan er niet langer gerijpt worden, of het vat zou leeg zijn.

Na een korte pauze kwamen de zware jongens aan de beurt, zijnde de whisky’s op vatsterkte.

Classic Select Cask : 55,2% – de grote broer van de Brilliance, zeg maar. Alleen is dit een vatting van een veel beperkter aantal vaten (zo’n 8 à 10) die na het obligate huwen op fles gaan. Krachtige smaken met de nadruk op alles wat zoet is (karrenvracht aan honing en neigend naar de betere rum) met een intense kruidigheid. Goed spul, hoor.

Peated Select Cask : 55,8% – deze zou je dan de grote broer van de Edited kunnen noemen (want Aberdeen peat), die volgens hetzelfde principe is samengesteld.

Stuk voor stuk zijn het toegankelijke, lekkere whisky’s die verrassend uit de hoek komen. Zelfs de Brilliance – die toch eerder als entry level moet gezien worden – was na 20 minuten in het glas nog steeds aangenaam (wat van de Edited helaas niet gezegd kon worden). De whisky’s op vatsterkte zijn krachtpatsers, maar toch zou je ze blind niet zo hoog inschatten qua alcohol. Ze blijven de nadruk leggen op zoet en smooth.

OK, tijd nu voor de kleppers van de avond en de eigenlijke reden van mijn afzakken: de single casks.

Single Cask #1051 for The Nectar, OB 2015, 156 bts, 58%

Een prachtige whisky (ongeturfd) en mijn absolute favoriet van de avond (en ik was duidelijk niet de enige). De neus barst van gekonfijt citrusfruit, vijgen en sultanas en is flink tropisch te noemen. Op smaak komen de kruiden eerst, het fruit nadien. Hij heeft een lange finish maar blijft erg frivool. Hij kan best wat water verdragen, wat een beetje munt en amandelen naar de oppervlakte brengt. Zalige whisky.

Single Cask Peated #777, OB 2015, 156 bts, 59,2%

Net als bij vat 1051 flink wat citrusfruit en kruiden, maar ook een karrenvracht aan honing. De turf zorgt voor een toets van fietsband en chocolade. Hij is erg kruidig op smaak en in de finish krijg ik een opstoot van cacao.

Jawadde, dadde! Paul John mag dan niet bepaald op mijn radar gestaan hebben, maar dat is dankzij deze tasting wel even anders, nu. Er was niet één whisky bij waarvan ik dacht ‘meh’. En in dit geval gingen ze letterlijk in stijgende lijn. Wat een leuke (en verstandige) line-up.

Naar goede gewoonte maakten we een top drie – alvorens de prijzen bekend werden gemaakt. Hieronder een klein overzicht van de groep (alsook mijn persoonlijke top drie).

1) Single Cask #1051 (ditto)

2) Single Cask Peated #777 (Bold)

3) Classic Select Cask (Peated Select Cask)

Prijzen:

48 EUR Brilliance

54 EUR Edited

58 EUR Bold

84 EUR Classic Select Cask

94 EUR Peated Select Cask

104 EUR Single Cask #1051

89EUR Single Peated Cask #777

Uiteraard allemaal verkrijgbaar – zeer beperkte voorraad – bij PROOF, maar zoals u aan bovenstaande foto kan zien, zal die voorraad snel uitgeput zijn.

May the Malt be with you!