Ik ben sinds november 2015 deeltijds veilingsmeester whisky bij Catawiki.
Kwestie van – in het kader van transparantie – dit artikel van meet af aan in de juiste context te plaatsen.
Op 10 september 2008 lanceerden de Nederlandse stripverzamelaar René Schoenmakers en zijn goede vriend en programmeur Marco Jansen een soort wikipagina voor stripboeken: Catawiki – cata voor catalogus, wiki voor wikipedia. Een online verzamelcatalogus zeg maar. Al snel kwamen daar postzegels, munten en telefoonkaarten bij. In 2011 hadden verzamelaars de catalogus al gevoed met meer dan 1.200.000 artikelen, goed voor 70 rubrieken. Drie jaar later was de catalogus al uitgegroeid tot 2.500.000 miljoen items en kreeg het maar liefst 8 miljoen unieke bezoekers over de virtuele vloer. De vraag van de verzamelaars volgde al snel om een manier te vinden om items uit de catalogi te kunnen aankopen voor de eigen verzameling.
In 2011 besloot Catawiki online veilingen te organiseren in tientallen categorieën. Sinds 2016 bestaat dit online veilingplatform in 8 talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, simpel Chinees en traditioneel Chinees. Daar zullen binnenkort nog talen bij komen, want Catawiki groeit. En nog geen klein beetje ook. Er worden in die veilingen wekelijks zo’n 10.000 items geveild. Enkele speciallekes die al via Catawiki over de virtuele toonbank gingen zijn de hoed van Charlie Chaplin, de auto uit Knight Rider, kunstwerken van Herman Brood en Andy Warhol, vooroorlogse Harley Davidson motoren, de acetate lp Hunky Dory van David Bowie, het kalotje van Paus Fransiscus en ga zo maar door.
Accel Partners (één van de eerste investeerders in Facebook) stak in september 2014 niet minder dan 10 miljoen euro in het bedrijf. Lead Edge Capital (één van de eerste investeerders in Spotify) legde in juli 2015 maar liefst 75 miljoen euro op tafel. Dit stelde Catawiki in staat heel snel te groeien, dat zei ik al. Zie ook dit artikel in De Standaard of dit artikel op Bloovi.
Eind 2015 kaapte Catawiki de titel ‘Snelst groeiend bedrijf van Europa’ weg op Deloitte Fast 500. De omzet van Catawiki is de afgelopen vier jaar gestegen met… 45.000%. U leest het goed. Catawiki kon fiks uitbreiden en heeft nu niet alleen een kantoor in het Nederlandse Assen, maar ook in Amsterdam, Londen en Parijs. Het bedrijf breidde zijn personeelsbestand uit van 100 naar meer dan 300 medewerkers vandaag. Ondergetekende is er één van, dat zei ik al aan het begin. Ik heb nog enkele geweldige collega’s.
Het grote verschil met andere online platformen zoals bv. eBay is het feit dat Catawiki werkt met veilingmeesters; mensen die met kennis van zaken over de ter veiling aangeboden loten kunnen spreken. Want om iets via Catawiki te koop aan te bieden, moet het wel een interessant lot zijn en een minimum opbrengst van 75 EUR genereren. Vele van de aangeboden loten zijn gelukkig een pak interessanter en uitzonderlijke of beperkte releases die gretig aftrek vinden bij whiskyliefhebbers, -verzamelaars en –investeerders. Wekelijks veilen we zo’n 350 whiskyloten in drie verschillende veilingen: Whisky Veiling, Whisky Weekend Veiling en Exclusieve Whiskyveiling. Deze laatste bevat loten met een opbrengst van minimaal 350 EUR, maar er werden ook al flessen verkocht voor 5.000 EUR en meer, kan je nagaan. Af en toe organiseren we ook thematische veilingen, zoals ‘Closed Distilleries’ of ‘Japanese Whisky’.
Zelf leerde ik Catawiki kennen in februari 2015 op het whiskyfestival in Gent. Ik probeerde het uit – als gebruiker dus – en was aangenaam verrast. Kopers en verkopers maken graag gebruik van Catawiki om verschillende redenen, niet in het minst omwille van de gebruiksvriendelijkheid, de kwaliteit van de loten en het interessante aanbod. En dit aan een faire kostprijs. Immers, verkopers (zowel particulieren als professionelen) betalen 12,5% commissie, de kopers 9%. Catawiki ontvangt het geld van de koper, maar stort dit pas door naar de verkoper als de deal naar ieders tevredenheid afgerond werd. In geval van dispuut – wat gelukkig niet al te vaak voorvalt – beschikt het bedrijf over een goede customer support die kan bemiddelen.
Dus als je op zoek bent naar een online veiling platform om flessen te kopen of te verkopen, zorg dan dat Catawiki top op mind is. Het loont echt de moeite. Ik was een overtuigd gebruiker, nu ben ik blij dat ik mijn diensten kan aanbieden aan andere whiskyliefhebbers.
Tot slot nog even een noot in alle transparantie: ben je van plan je aan te melden als verkoper of koper op Catawiki, gebruik dan aub de link via de homepage van whivie.be. Voor elke registratie krijgen we een kleine vergoeding, die we investeren in nieuwe flessen!
May the Malt be with you!