Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van een vertegenwoordiger van het online bedrijf Flaviar. Of ik interesse had om een proefpakketje te ontvangen? De enige tegenprestatie die verwacht werd: informeer uw lezers over onze service.

Bij deze.

Het eerst wat opvalt, als je hun site bezoekt, is dat het er allemaal heel verzorgd en professioneel uitziet. Zeker ook het blog, waar je talloze artikels vindt die best goed geschreven zijn (en ik heb nog geen fouten ontdekt). Maar ik loop op mezelf vooruit.

Eerst even schetsen wat Flaviar precies is.

Wat is Flaviar?

Op de website wordt het omschreven als een club van spirit-lovers die graag nieuwe drankjes willen ontdekken. Ik lees het als: een bedrijf dat tasting packs aanbiedt en zo de klanten in staat stelt elke maand nieuwe drankjes te ontdekken. Een maandelijks abonnement dat je elke maand vijf nieuwe samples oplevert.

Dat is zeker niets nieuws. Er bestaan verschillende bedrijfjes die dit doen.

Waarin onderscheidt Flaviar zich dan? Zo kom ik terug op bovenstaande. Het ziet er namelijk allemaal heel strak uit en het bedrijf biedt meer dan louter een pakketje met samples. Het wordt mooi omkaderd en de site biedt echt ondersteuning aan de beginnende whiskyliefhebber. Ik herhaal: beginnende. Je gaat er geen exclusieve flessen kunnen proeven. Geeks komen hier minder aan hun trekken.

Voor ik het vergeet: je kan je ook abonneren voor rum, cognac, gin, vodka, grappa, tequila… maar whisky maakt zeker een belangrijk deel uit van het aanbod. Nieuw is dat je er ook 70cl flessen kan bestellen.

Hoe werkt het? Wat kost het?

Je abonnement kost 35 EUR per maand (de eerste maand slechts 20 EUR). Het abonnement geeft je recht op 1 tasting pack van 5 samples van 4,5cl. De verzending van dit pakketje is in de prijs inbegrepen. Dat is best een aangename prijs, vooral als je ziet hoe het pakket er uit ziet. Strakke quasi-cadeau verpakking met geprinte tasting notes en tips & tricks (ik zei het al: voor beginners).

Mijn pakketje (dat overigens vanuit Ljubljana, Slovenië was verzonden) bevatte volgende samples: Writer’s Tears, Amrut, Yoichi 10, Glenmorangie Quite Ruban en Säntis Peated Malt. Elke maand wordt het pakketje door Flaviar zelf samengesteld, maar het staat je vrij dit niet te nemen en te laten vervangen door een ander.

Het pakketje van oktober 2015 omvat Lark Rum Cask Finish, Milford 10 Year Old, Kavalan single malt, Togouchi blended en Paul John Brilliance. Best een mooi aanbod, toch? Mocht je deze flessen zelf willen aankopen, ben je makkelijk 200 à 300 EUR kwijt.

Tot slot heb je nog de mogelijkheid om online je barkast te beheren.

Conclusie

Leuk voor beginnende whiskyliefhebbers tegen een faire prijs. Ook leuk als geschenk – je kan immers losse pakketjes of flessen zonder abonnement kopen. Oh, ja: er is ook een app.

May the Malt be with you!