Glann ar Mor Distillery

2 allé des Embruns

F-22610 Larmor-Pleubian

France

Tel +31 296 16 58 08

http://www.glannarmor.com

Langs de Zee

Oorspronkelijk werd Glann ar Mor opgericht in mei 1997 door de Celtic Whisky Company op de landtong Presqu’île Sauvage in Trégor, Bretagne. Glann ar Mor is Bretoens voor ‘langs de zee’. De eerste whisky werd in 1999 geproduceerd. Maar in zijn huidige vorm is de distilleerderij actief sinds juni 2005. Jean en Martine Donnay brachten hun eerste single malt op de markt eind 2008.

Alles wordt hier nog artisanaal aangepakt, van de leveringen van het graan tot en met het bottelen. Ze gebruiken houten washbacks, twee kleine stills met rechtstreekse verwarming op gas en condensors met water uit een ondergrondse bron. Het woeste klimaat van de Bretoense kust en de Golfstroom zorgen voor de rijping, die gebeurt op bourbonvaten.

Westenwind

De gerst is afkomstig uit Groot-Brittannië en wordt voor een part geturfd tot 35 ppm. De ongeturfde whisky komt op de markt onder het label Glann ar Mor, terwijl de geturfde versie de naam Kornog mee kreeg. Kornog is Bretoens voor westenwind. Op beide expressies staat de vuurtoren van Heaux de Bréhat op het label. Voor de rijping worden bourbonvaten gebruikt, maar de Kornog krijgt wel nog een finish op Sauternes wijnvaten.

Ondertussen hebben Jean en Martine ook hun blik op Islay gevestigd. De plannen om een nieuwe distilleerderij te bouwen, die naar de naar Gartbreck zal luisteren, zijn ondertussen al ver gevorderd.

IGP

Het was even schrikken toen Jean en Martine op 1 juli 2015 een persbericht de wereld instuurden dat de distilleerderij definitief de deuren zou sluiten op 15 augustus 2015. Niet de zakengang (de verkoop steeg immers met 25% tussen 2013 en 2014), maar de Franse overheid was hiervan de oorzaak. Begin dit jaar ging de IGP (Indication Géographice Protégée) van kracht, die bepaald welke de exacte omschrijving van ‘Whisky Breton’ mag zijn. Jean en Martine zijn het daarmee niet eens en kunnen naar eigen zeggen niet op die manier verder werken.

De verplichtingen en restricties die door de IGP worden opgelegd zouden volgens hen inhouden dat Glann ar Mor niet langer single malt of Whisky Breton op zijn labels zou mogen zetten. Immers, ze gebruiken stills die niet aan de nieuwe verplichtingen voldoen en zouden ook geen rogge meer mogen gebruiken. Met de sluiting zouden zes mensen op straat komen te staan.

Een storm van verontwaardiging brak los op de sociale media, waardoor de Franse overheid besloot het dossier te herzien, wat er toe leidde dat Jean en Martine besloten hebben (voorlopig) in Pleubian te blijven.

Range

De ongeturfde single malt, die dus als Glann ar Mor whisky op de markt komt, wordt steevast gebotteld op 46% ABV. Sinds 2008 komen hiervan jaarlijks enkele batches op de markt. De geturfde versie, Kornog, bestaat zowel op 46% als op vatsterkte.

Hiervan zijn al verschillende releases geweest met quasi onuitspreekbare namen (tenzij je Bretoens kan, natuurlijk). Of wat dacht je van Taouar’ch Prevared of Nemekten Evidomp?