Four Roses Distillery

1224 Bonds Mill Road

Lawrenceburg, KY 40342

USA

Tel +1 502 839 3436

www.fourrosesbourbon.com

Kirin

De Frankfort Distilling Company bracht het merk Four Roses als eerste op de markt. Het bleek zo succesvol dat Seagram het in 1943 kocht. In de States bleef deze Kentucky Straight Bourbon maar liefst dertig jaar lang de verkoopscijfers aanvoeren. Maar in de jaren 1950 besloot Seagrams zich meer te focussen op blends op de thuismarkt en exporteerde Four Roses enkel nog naar Azië en Europa. Meer dan veertig jaar lang was Four Roses (als bourbon, dan, niet als blended whiskey) niet beschikbaar in de States. Na de overgang van het merk naar Diageo in 2002, werd Four Roses doorverkocht aan Kirin, één van de leidende drankenproducenten in Japan. Zij namen de blended whiskey van de markt en gingen Four Roses terug als Kentucky Straight Bourbon produceren en promoten.

Het verhaal van de naam Four Roses is met een korrel zout te nemen. Er bestaan verschillende versies, de ene al romantischer dan de andere, maar wellicht is het gewoon af te leiden van de originele eigenaars, Dhr en Mevrouw Rufus Rose en hun twee kinderen, samen dus vier Roses in het gezin. Op hun website verkondigen ze echter de romantische versie in dewelke Paul Jones Jr, de oprichter van de distilleerderij, verliefd werd op een Zuiderse schone en haar ten huwelijk vroeg. Als ze een corsage van een roos droeg in haar kleed op het volgende bal, zou ze zijn aanzoek aanvaarden. Ze droeg een corsage van vier rozen, daarmee duidelijk instemmend. Tja, het klinkt mooi, toch?

Tien Recepten

Jim Rutlegde, de Master Distiller van Four Roses, maakt tien verschillende bourbons met vijf giststammen en twee mash bills. De spirit, in Amerika white dog genoemd, gaat op vat op 125 proof (oftewel 62,5% ABV) op vat en wordt dan minstens zes jaar te slapen gelegd in hun rack warehouses, die slechts één verdieping tellen. Four Roses wil niet hoger gaan om de invloed van de temperatuursverschillen te minimaliseren.

Verschillende bourbons worden dan gehuwd om tot hun expressies te komen. Voor de klassierke Four Roses Yellow, hun instapversie, worden alle tien de recepten gemixt. Voor de Small Batch zijn dat er maar vier. Af en toe zit er een uitzonderlijk vaatje tussen dat dan als Limited Edition Single Barrel wordt gelanceerd.

Range

Van alle expressies zijn er drie bij ons best gekend: de instapversie Yellow, de Single Barrel en de Small Batch. De Limited Edition Small Batch (op vatsterkte) is bij ons verkrijgbaar, maar minder bekend bij het grote publiek. De Platinum en de Fine Old Bourbon zijn enkel beschikbaar in Japan. De Limited Edition Single Barrel is enkel beschikbaar in de States.

Daarnaast offreert Four Roses nog een Private Barrel Program, waarbij retailers hun eigen vat op 50% kunnen laten afvullen en voorzien van een speciaal label.