Maker’s Mark Distillery

3350 Burks Spring Road

Loretto, KY40037

Tel +1 270 865 2881

www.makersmark.com

Rode Was

Op 1 oktober 1953 kocht T. William Samuels Sr de Burks’ Distillery in Loretto (Kentucky) voor de luttele som van 35.000 dollar. Hij begon in 1954 zijn eigen recept te stoken en bracht zijn eerste fles Maker’s Mark in 1958 op de markt. Om zich te onderscheiden van de concurrentie koos hij een speciale bijna-vierkante flesvorm en sloot de dop af met de ondertussen wereldberoemde rode was. Om zich te behoeden voor namaak vroeg (en kreeg hij) een patent op de wassen afsluiting.

Het idee van de rode was kwam van zijn echtgenote Margie, die tevens het label ontwierp. Ook zij koos voor de Schotse spelling van het woord whisky. Maker’s Mark is ongewoon in die zin dat er geen rogge gebruikt wordt in het recept. Naast het hoofdbestanddeel maïs wordt wintertarwe en gemoute gerst in de mashbill gedaan. Het recept zou Samuels samengesteld hebben met de hulp van collega Pappy Van Winkle, zelf een whiskylegende. In januari 2014 werd Maker’s Mark – dat in de portfolio van Beam Inc zat – onderdeel van de Japanse groep Suntory, dat Jim Beam Inc overname voor een slordige 13 miljard dollar.

Proof

In februari 2013 botste Maker’s Mark op een storm van protest van haar consumenten, nadat ze aangekondigd hadden het alcoholpercentage te zullen gaan verminderen van 90 proof (45% ABV) naar 84 proof (42%). Het gebrek aan voorraad werd als reden opgegeven en er werd meteen aan toegevoegd dat een panel van professionele proevers geen verschil op smaak had vastgesteld. Maar dat was buiten de consumenten gerekend. Nog in dezelfde maand kwam Maker’s Mark op haar beslissing terug. Kwatongen beweren dat dit een marketingstunt was, maar de eigenaars zweren bij hoog en laat dat dit niet het geval is.

Maker’s Mark wordt gerijpt gedurende zes jaar (soms iets langer) en de vaten worden geroteerd in het warehouse, wat betekent dat vaten op verschillende plaatsen komen te liggen gedurende die periode om een gelijkmatige rijping mogelijk te maken.

Range

De range van Maker’s Mark bestaat uit de klassieke Maker’s Mark Small Batch Bourbon, Maker’s Mark White (white dog), Maker’s Mark ‘46’ en een Maker’s Mark Cask Strength Bourbon. Speciale releases worden eveneens op de markt gebracht (bv voor de verkiezingen), waarbij de rode was wordt vervangen door een andere kleur.

De Maker’s Mark op 84 proof, die zo hevig werd gecontesteerd door de consument en onmiddellijk weer van de markt gehaald, is ondertussen een duur verzamelobject geworden.