Eigashima (White Oak) Distillery
19 Nishijima
Ookubu-cho
Akashi-shi 674-0065

Japan

Tel +81 078 946 1001

www.ei-sake.jp

White Oak

Eigashima Shuzo richtte zijn distilleerderij reeds op
in 1888, maar van whisky productie was op dat ogenblik zeker geen sprake. De
distilleerderij legde zich toe op de twee meest geconsumeerde dranken van
Japan, zijnde saké en shochu. Pas een kleine honderd jaar later, in 1984, toen
Eigashima definitief verhuisde naar haar huidige distilleerderij nabij Kobe,
die de naam White Oak meekreeg, werd met het stoken van whisky (in een aparte
still room) begonnen. Helaas wordt slechts paar een maand per jaar
geproduceerd, waardoor de whisky heel schaars is.

Hoewel ze al zeer lang in de whiskybusiness zaten
(sinds 1919!) brachten ze hun eigen single malt pas in 2007 op de markt. Hoe
hun eerste whisky smaakte weet niemand en de vraag is maar of het überhaupt als
whisky kon bestempeld worden. Werd hij door Eigashima verkocht of ook effectief
geproduceerd? Dit info is verloren gegaan in de mist van de tijd.

Amerikaanse grain

De distilleerderij gebruikt speciaal geïmporteerde
Schotse gerst voor haar productie. Ze beschikt over koperen 2 pot stills en
vier washbacks in roestvrijstaal. Er is maar één warehouse. Wil je di
distilleerderij bezoeken, dat kan, maar is wel beperkt tot de
productiefaciliteiten van de saké.

Traditioneel werd alle whisky vermengd met Amerikaanse
graanwhiskey om zo tot hun betrekkelijk populaire blend White Oak te komen. De
meeste whisky kreeg dan ook niet de kans om lang te rijpen om als single malt
op de markt te komen. Dat gebeurde pas in 2007, onder de naam Akashi.

Range

Eigashima vermarkt zijn blends onder de naam White
Oak, terwijl de single malt op de markt wordt gebracht als Akashi.

Van de single malt bestaat er zowel bourbon- als
sherrygerijpte. Lange tijd was er enkel de 8 Year Old, maar sinds kort is er
ook een 5 Year Old en een 15 Year Old.