Wolfburn Distillery

Henderson Park

Thurso, Caithness KW14 7XW

Scotland

www.wolfburn.com

Heropstanding

In 2012 leverde de planningscommissie van Caithness een vergunning af om in Thurso, zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Wick aan de noordkust van Schotland, een distilleerderij te bouwen. Ze kreeg de naam Wolfburn mee, genaamd naar de beek waarvan de distilleerderij haar water zou gaan betrekken. Je kan hier gerust van een heropstanding spreken, want op 350 meter van waar de nieuwe distilleerderij werd opgetrokken stond ooit, tussen 1822 en 1877, een distilleerderij met dezelfde naam, destijds opgericht door ene William Smith.

Thurso is een kleine stad met amper 9.000 inwoners. Met de komst van Wolfburn nam ze dan ook meteen de titel ‘stad met de meest noordelijke distilleerderij op het Schotse vasteland’ van Pulteney over. De manager, Shane Fraser, werd weggelokt van bij Glenfarclas. Naast Shane Fraser werkt er nog één ander persoon: Matt Beeson. Alles gebeurt dus nog betrekkelijk artisanaal.

Niche

De nieuwe distilleerderij bestaat uit drie gebouwen, het stookhuis en twee warehouses. In het stookhuis staat één wash still van 5.500 liter en één spirit still van 3.600 liter, beiden gebouwd door Forsyths of Rothes. Er is een roestvrijstalen mash tun van 1,25 metrische ton en drie wash backs van elk 9.000 liter. De productie zal dan ook slechts 115.000 tot 125.000 liter per jaar bedragen.

Ze hebben duidelijk niet het plan om een volgende Glenfiddich te worden, maar mikken op een nichemarkt die hun single malt omwille van zijn kleinschalige en artisanale karakter zal willen.

Range

Aangezien het eerste vat pas werd gevuld op 25 januari 2013 mogen we de eerste release van single malt van deze distilleerderij ten vroegste in 2016 verwachten. Het is dus nog even afwachten, maar zoals het Engelse spreekwoord zegt: good things come to those who wait. Er wordt overigens zowel geturfde als ongeturfde single malt gemaakt.

In april 2014 bereikte de distilleerderij naar eigen zeggen een eerste belangrijke mijlpaal. Dan werd het 1000e vat gevuld met spirit en te slapen gelegd.