Speyside Distillery

Glen Tromie, Kingussie

Inverness-shire PH21 1NS

Scotland

+44 1540 661 060

www.speysidedistillery.co.uk

Multo Melius Est

Het is een beetje jammer dat vader George en zoon Ricky Christie zo’n vreemde naam voor hun distilleerderij gekozen hebben. Immers, Speyside is ook een regio. En hoewel de Speyside Distillery op de rand van deze regio ligt, is hij weinig geïnspireerd. Vreemd genoeg heeft de bouw van deze distilleerderij niet minder dan 28 jaar geduurd. In 1962 ging George Christie – voormalig onderzeebootkapitein – van start met de plannen. Pas in december 1990 stroomde de eerste spirit uit de alambieken. Hun eerste product stond in 1993 al in de winkelrekken onder de naam Drumguish.

De distilleerderij beschikt over één mashtun van 4 ton, 4 washbacks van 20.000 liter en stookt met een wash still van 13.000 liter en een spirit still van 7.000 liter. Het water komt uit de Tromie. Er werken slechts 4 mensen. De ganse productie wordt in één gebouw uitgevoerd. Ze produceert zo’n 500.000 liter per jaar. In Glasgow, waar het bedrijf haar hoofdzetel heeft, beschikken ze over een eigen bottelarij en blending lab.

Cu Dhub

De Speyside Distillery heeft verschillende merken op de markt. The Speyside, Drumguish (een jonge malt genoemd naar een dorp in de buurt), Glentromie (een blended malt) en Cu Dhub. Die laatste is een revival van de berucht zwarte whisky Loch Dhu, die destijds door Mannochmore op de markt werd gebracht, maar ondertussen niet meer wordt geproduceerd.

Een vreemde keuze volgens velen, omdat Loch Dhu enerzijds wordt beschouwd als één van de slechtste whisky’s ooit geproduceerd, maar anderzijds dan weer een cult- en verzamelobject werd. De Cu Dhub (wat zoveel betekent als ‘zwarte hond’) is echter zoeter en minder astringent dan zijn voorganger.

Range

De range van Speyside bestond tot voor kort uit een 8-jarige en 12-jarige malt met dezelfde naam. Daarnaast uiteraard ook de eerder genoemde Drumguish, Glentromie en Cu Dhub. Ze brengen echter ook heel wat blends op de markt met ronkende namen zoals Scottish Prince, Highlander, Old Monarch en Black Beauty. Hun belangrijkste markt is het Verre Oosten (met Korea op kop) en de Verenigde Staten.

Maar sinds kort hebben ze hun range helemaal vernieuwd, zowel de naam als de verpakking. Tegenwoordig heet hun single malt simpelweg The Spey en bestaat hij in een NAS-versie, als 12-jarige, de Chairman’s Choice en een Tawny Port Finish die naar de naam Spey Tenne luistert. Hun nieuwe 21 Year Old is razend populair in Taiwan. Bij de onafhankelijke bottelaars kom je Speyside ook regelmatig tegen. De meest vreemde onafhankelijke botteling is ongetwijfeld de Smoking Buffalo 6th edition, want dit is een geturfde 18-jarige van Speyside. Geturfd, zij u? Yup.