New World Whisky Distillery

Building 136, 181 Larkin Street

Essendon Fields, Victoria 3041

Australia

Tel +61 3 9005 4420

Fax +61 3 9005 4423

http://newworldwhisky.com.au/

http://starward.com.au/

Victoria Valley

Op het Essendon Airfield te Melbourne zie je geen pagodevormige daken of witgekalkte warehouses. De distilleerderij ligt verscholen in een oude hangar van Qantas, een reeds ter ziele gegane luchtvaarmaatschappij. David Vitale richtte hier in 2007 zijn Victoria Valley Distillery op. Hij had zijn sporen daarvoor verdiend bij de Lark Distillery op Tasmanië. De productie startte in 2010. In 2012 veranderde David de naam naar New World Whisky Distillery.

De distilleerderij beschikt over zeer moderne apparatuur. Als je de hangar binnenstapt valt op dat de installatie zeer groot is voor een microdistilleerderij. De roestvrijstalen installatie heeft weinig van het romantische koper dat we met een klassieke distilleerderij associëren, maar lijkt zo weggelopen uit een science-fictionfilm uit de jaren ’50. De roestvrijstalen mash tun heeft een capaciteit van 5.000 liter. Daarnaast zijn er zes washbacks, één voor elke dag van de week. Elke werkdag wordt de wash van één zulke een washback gedistilleerd.

Daarvoor gebruiken ze één wash still en één spirit still, die vervaardigt werden door Knapp Lewer uit Hobart (Tasmanië) en qua vorm geïnspireerd werden op die van The Macallan in Schotland. De productie is grotendeels computergestuurd.

PX

Er wordt zes dagen op zeven gewerkt en een typische werkdag begint om 6u ’s morgens. Uit 300 kilogram gerst wordt een mash van 1.300 liter geproduceerd, die op haar beurt zo’n 400 liter aan low wines oplevert met een alcoholpercentage van 25%. Eens de spirit still haar werk gedaan heeft, houdt David zo’n 100 liter new make over op zo’n 72%, klaar om op vat te gaan.

Voor zijn vaten maakt David gebruikt vaan een kuiperij in South Australia, bekend om zijn wijngaarden. Er wordt gerijpt op ex-bourbonvaten, maar ook portovaten, wijnvaten en PX sherryvaten liggen te rusten, zowel liggend als rechtopstaand. Volgens David rijpen de rechtopstaande vaten sneller.

Range

In maart 2013 kwam de eerste fles single malt van deze jonge distilleerderij op de markt. Ze luistert naar de naam Starward – zeg maar ‘sterrenwaarts’ – waarmee David lijkt te willen aangeven dat het zijn ambitie is om van deze single malt de referentie in Australië te maken

De fles is bij ons helaas (nog) niet beschikbaar.