Glenugie Distillery

Peterhead, Aberdeenshire

AB42 0YX

Scotland

Gesloten sinds 1983

Invernettie

Op de site van een oude windmolen in Peterhead (Highlands) richtte Donald McLeod & Co een distilleerderij op die naar de naam Invernettie luisterde. We schrijven 1834. Drie jaar later, echter, in 1837, het jaar waarin de naam Invernettie gewijzigd werd in Glenugie, werd ze omgebouwd tot een brouwerij. In 1875 werd deze overgenomen door de Scottish Highland Distillers Company, die ze renoveerden, enorm uitbreidden en terug als distilleerderij in dienst namen. Tussen 1884 en 1915, toen ze eigendom was van Simon Forbes, was de distilleerderij zeer succesvol. Van 1925 tot 1937, daarentegen, ging ze in de mottenballen.

Seagar Evans & Co Ltd uit Londen heropende Glenugie en renoveerde ze opnieuw (in 1956, het jaar waarin Seager Evans in handen kwam van Long John Distillers Ltd) en best grondig. Het stoken met kolen werd vervangen door olie en de productie ging flink omhoog. In de jaren ’70 kwam de distilleerderij in handen van Whitbread & Co Ltd, die zich genoodzaakt zag de distilleerderij te sluiten op 18 februari 1982, dus als één van de eerste slachtoffers van de grote whiskymalaise.

Niet veel later werd ze afgebroken. Op de terreinen van Glenugie staat nu een reusachtige fabriek van de Score-Group PCL, een bedrijf dat gespecialiseerd is in buizen, kleppen, ventielen en kranen, voornamelijk voor de Britse marine.

Fettercairn

Water voor de productie werd betrokken van de Wellington Spring, enkele kilometers verderop. De distilleerderij beschikte over één mashtun en twee stills. In 1963 werd de moutvloer omgetoverd tot warehouses, zodat Glenugie over 9 opslagruimtes beschikte.

Na de sluiting van Glenugie werd Forsyth’s onder de arm genomen voor het ontmantelen van de installatie. De spirit safe en mash tun werden verkocht aan Fettercairn.

Range

Officiële bottelingen zijn zo goed als onvindbaar geworden. Maar recentelijk kocht Chivas Brothers wel het merk op en bracht in 2010 en 2011 twee ‘officiële’ Glenugie Deoch An Doras uit.

Oudere bottelingen, zowel officiële als onafhankelijke, zijn zo goed als onbetaalbaar geworden.