Roseisle Distillery

Roseisle, Morayshire

IV30 5YP

Scotland

+44 1343 832100

Groen

In de herfst van 2007 begon Diageo aan de bouw van haar grootste en meest groene distilleerderij. Het project kostte maar liefst 40 miljoen pond. Het is de eerste distilleerderij van die omvang die in de afgelopen 30 jaar werd opgericht (met Ailsa Bay in de Lowlands in haar kielzog). Ze ligt tussen Forres en Elgin in de Speyside. Ze werd gebouwd om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar Scotch whisky, vooral dan blends zoals Johnnie Walker, Bell’s, J&B en Buchanan’s.

De distilleerderij brengt de traditionale distillatietechnieken samen met cutting-edge design en groene technologie. Zo wordt hernieuwbare energie gewonnen uit de bijproducten van het productieproces. Er staat een bioenergiefabriek op de terreinen die deze taak voor haar rekening neemt. De ecologische voetafdruk van deze groene distilleerderij wordt op die manier tot een minimum herleid. De vermindering van CO-emmissie voor het stoken is het equivalent van 10.000 familiewagens per jaar. Dankzij deze innovatieve manier van distilleren heeft Roseisle in 2010 twee awards gewonnen van het Royal Institute of Chartered Surveyors: Sustainability Project of the Year & Project of the Year.

Light & Heavy

De bouw van de distilleerderij werd voltooid in de lente van 2009. De officiële opening vond plaats op maandag 11 oktober 2010. De distilleerderij beschikt over twee reusachtige fermentatietanks, 14 roestvrijstalen washbacks en 14 koperen pot stills (7 wa sh en 7 spirit stills), samen goed voor zo’n 12,5 miljoen liter spirit per jaar. De pot stills werden geleverd door Abercrombies uit Alloa.

De distilleerderij maakt twee soorten spirit, genaamd ‘Speyside Light’ en ‘Speyside Heavy’. Hiervoor gebruiken ze twee verschillende fermentatietijden (75u voor de ‘Light’ en 50 tot 60u voor de ‘Heavy’), maar ook een verschillende condenser (worm tubs tegenover klassieke condensor). Op termijn zou Roseisle nog meer verschillende types spirit kunnen produceren. Het mouten van de gerst gebeurt overigens onsite, want de Roseisle Maltings zijn al operationeel sinds 1979. Het rijpen gebeurt niet in Roseisle – er zijn geen warehouses beschikbaar ter plaatste. De spirit wordt per tankwagen naar Cambus gebracht om daar op vat gestoken te worden en te rijpen.

Range

De productie van Roseisle is voorlopig enkel bestemd voor de grote blends van het Diageoconcern. Hij is dus niet beschikbaar als single malt. Maar Diageo heeft al laten weten dat zij wel degelijk van plan zijn om ook single malt van deze mastodont te bottelen, om de simpele reden dat zij van mening zijn dat de medewerkers (en natuurlijk ook de klanten) een fles single malt van elke van de 27 Diageo-distilleerderijen moet kunnen aanschaffen en proeven.

Wanneer Roseisle als single malt op de markt komt is koffiedik kijken. Wellicht duurt dit nog even.