Morgen, 3 februari, wordt een Springbank van 100 jaar oud – nou ja, een halve fles althans – geveild. Het is een van de meest zeldzame flessen ter wereld, zo wordt beweerd.
Deze veiling zal doorgaan in Glasgow bij het bekende whiskyveilinghuis McTear’s. Verwacht wordt dat de opbrengst zo’n 6.000 Pond zal zijn (pakweg 6.600 EUR). Dat lijkt me veel geld… voor een halve fles.
Lees het origineel bericht in Gazet van Antwerpen.
UPDATE 03/02/2010: de fles is niet halfvol zoals eerder werd beweerd, zoals je op deze foto kan zien. Dat was een vertaalfout. Het gaat om een ‘half-bottle’, wat betekent: een fles whisky van 35cl inhoud (cfr full bottle = 70cl).
UPDATE 04/02/2010: de fles bracht uiteindelijk veel minder op dan aanvankelijk gehoopt. Voor 2.200 pond (zo’n 2.500 EUR) ging de fles van de hand.
Uiteindelijk bracht deze veiling een pak minder op dan aanvankelijk verwacht werd. In plaats van 4000 à 6000 pond ging de fles naar een verzamelaar die er 2.200 pond (zo’n 2.500 EUR) veil voor had.
Lost in translation! Door het artikel in GVA was ik op het verkeerde been gezet en dacht dat het om een halve fles ging. Maar het gaat om een zogenaamde ‘half-bottle’, dwz een fles met een inhoud van 35cl. En inderdaad, deze fles Springbank is niet halfvol of halfleeg, maar er is duidelijk toch al een deeltje verdampt. Maar ja, wat wil je na meer dan 110 jaar?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet weet. Mijn flessen krijgen niet de kans om lang halfvol (of halfleeg) te blijven staan. Wat deze Springbank betreft, overigens, heb ik de afbeelding geupdated. En zoals je kan zien was de fles allesbehalve halfleeg. Mooie fles trouwens.
Ik weet Mark dat dit algemeen aangenomen wordt maar is dit wel zo? Heb jij dit zelf al is kunnen proeven of is dit een fabeltje dat de wereld in gestuurd word door de Whisky lobby voor de verkoop te laten draaien . Zeg mij is hoe kan je dit eigenlijk voor 100% controleren. Ik geloof hier niet in. Ik had al zeker 20 jaar een Edradour staan en heb die laatst uitgedronken maar dat ik nu kan zeggen dat de laatste dram slechter was als de eerste , nee sorry voormij niet.
Tja, als de fles al half vol/half leeg is, kan ik me toch voorstellen dat de zuurstof in de fles de kwaliteit van de dram gaat aantasten. Het is een bekend gegeven dat je een fles whisky niet al te lang meer mag laten staan als ze halverwege of verder is, precies omwille van het mogelijk kwaliteitsverlies.
Je zou er haast niet van durven drinken als je weet wat hij kost. En dan ben je nog geen 100% zeker dat het wel een goeie Springbank is, voor hetzelfde geld is hij zijn smaak verloren. Al is die kans vrij klein.