Op maandag 18 maart was ik te gast op de geweldige 1973 Birthday Tasting van mijn whiskygabber Chris. We proefden daar geweldige dingen, maar ons ondertussen welgetrainde oog viel ook op de flessen die achter de toog stonden te blinken. Een andere whiskygabber, Bart A (ik durf zijn familienaam niet meer te schrijven om spellingsfouten te vermijden – you know why, Bart!) had het ook gezien en samen besloten we nog een paar dingen uit te proberen.

Het was moeilijk kiezen (nou, ja), maar de bar stond tot de nok toe gevuld met Connoisseurs Choice bottelingen van Gordon & Macphail, die broederlijk blonken naast Old Malt Casks van Doublas Laing. We spotten nog enkele Japanners en maar liefst vijf Belgische Goldlys flessen, rums, sherry en gin en diets meer. Highland Park, Dalmore, Miltonduff, Strathisla en zelfs Auchentoshan. Een barvrouw met kennis van zaken, dus. Ja, u moet weten, Mina is verantwoordelijk voor de whisky-afdeling terwijl Frank zich specialiseert in bieren. Ook daaraan geen gebrek!

De prijzen van de whiskybar zijn meer dan billijk. Je kan al heel wat goeie drams proeven voor 4 en 5 EUR. Het betere werk vergt iets diepere zakken, natuurlijk. Zo kan je een Ben Nevis 45 Year Old Director’s Cut slurpen voor iets meer dan 30 EUR.

Bart en ik lieten ons ander spul welgevallen. Ik ga u niet vervelen met hier gedetailleerde tasting notes te reproduceren, want die heb ik niet. Bedoeling was nu eens even ongebreideld genieten zonder er al te veel bij na te denken, iets wat minstens even belangrijk – zo niet belangrijker – is. Dat neemt niet weg dat Bart en ik al snel het lawaai om ons heen niet meer hoorden en volledig overgeleverd waren aan deze fantastische drams. Even kort op een rijtje:

Strathisla 40 Year Old Gordon & Macphail Licensed Bottling, 43% ABV
Zeeeeeer lekker old school Strathisla, die niet teleurstelt.

Glen Grant 48 Year Old 1963/2011 Gordon & Macphail Licensed Bottling, 40% ABV
De beste Glen Grant die ik al aan de lippen mocht zetten!

Royal Brackla 12 Year Old 1999/2011 Duncan Taylor NC2, 46% ABV
Ietwat weinigzeggende neus, maar op het palate en vooral in de finish is dit genieten. Zwaar onderschatte malt.

Littlemill 19 Year Old 1991/2010 DL Old Malt Cask, 50% ABV
Deze viel mij persoonlijk wat tegen, zelfs op de neus, maar Bart was het er niet mee eens – hij heeft ongetwijfeld gelijk.

Longmorn 30 Year Old Gordon & Macphail Licensed Bottling, 43% ABV
Eentje die tijd nodig heeft om open bloeien, maar dan… klets, boem, paukenslag!

Bunnahabhain 14 Year Old 1997/2012 DL Old Malt Cask, 50% ABV
Unieke botteling van één fles ter ere van de opening van de zaak ’t Parlement, zweterige, vuile, rokerige zuurkool Bunna – je moet er van houden.

Als we u toevertrouwen dat we slechts 60 EUR kwijt waren voor deze drams (3cl), dan mag je toch zeggen dat ze democratisch geprijsd zijn, vinden wij.

Frank en Mina, we zijn er van overtuigd dat ’t Parlement een mooie toekomst tegemoet gaat.

’t Parlement

Betere whisky’s, Belgische bieren, bubbles en bapas

Klinkaert 10

1500 Halle

https://www.facebook.com/tparlement.halle

May the Malt be with you!