Brouwerij: Galea
Regio: België
Fles: Galea Antwerp Weller Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 14.5%

Weller

Galea is een craft brewery uit Brasschaat, nabij Antwerpen, die al een aantal leuke biertjes op de markt heeft gebracht en daarmee zelfs al wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Ik proef de Weller Bourbon Barrel Aged Imperial Stout die 24 maanden op vaten van Weller Bourbon (William Larue Weller, Buffalo Trace Distillery) gelagerd werd en dan gebotteld op 11/09/2023 op een heuse 14.5% ABV. Hij werd gebrouwen met koffie- en cacaobonen, kaneel en vanille. De productie werd overigens overgelaten aan de Brewery BCB – een contractbrouwerij – uit het West-Vlaamse Menen. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag van fijne bellen die snel gaat liggen.

Het verschil met de Blanton’s is op de neus onmiddellijk onmiskenbaar. Deze is zoetzuur op origine chocolade en pompelmoes. Zoetzuur, dus. Ook hier tekenen koude koffie en wat aardse toetsen present, maar deze is wat zachter, waarbij de koffietoetsen eerder subtiel zijn. Ik beken, ik vind deze op de neus net iets minder dan zijn broertje.

Het mondgevoel is ook iets minder romig, maar qua smaak zit het wel goed. Boozy van de bourbonvaten met toetsen van chicorei, koude koffie, cacao en wederom pompelmoes. En hier zit zelfs een zacht zilt randje aan, wat ik helemaal niet verwachtte. Het gaat deze stout goed af!

De afdronk is relatief lang, zoetzuur en bevredigend.

Hoewel ik de Blanton’s versie prefereer, is dit ook een best mooie stout.

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024