Distilleerderij: Wave Distill
Regio: België
Fles: Wave Distil 11 Year Old Whisky Van België 5th Anniversary, Amarone finish, 500ml, 112 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Carnaval

Op 19 augustus 2019 ging Whisky van België officieel van start met de publicatie van het boek ‘De Whiskymakers van België’ van Patrick Ludwich (die ondertussen ook onafhankelijk bottelaar 40 Bottles oprichtte). Op onnavolgbare wijze tracht hij het evangelie van Belgische whisky aan de man en vrouw te brengen op festivals overal te lande. Binnenkort viert hij met zijn bedrijf dus een 5e verjaardag en voor die gelegenheid klopte hij aan bij de distilleerderij Wave Distil uit Dinant, waar hij een 11-jarige single malt op de kop kon tikken die eerste rijpte op Virgin Oak en nadien een finish kreeg van 6 maanden op een first fill Amarone quarter cask. Het is de eerste van 4 releases waaraan we ons dit jaar mogen verwachten. Special Edition No 1 staat in het teken van carnaval.

Fruitige, snoeperig zoete neus op kersen, bosbessen, pomme d’amour en rode vetersnoep. Lekker kruidig ook. Doet heel even aan glühwein denken. Aangename verrassing, moet ik zeggen.

Prima body, hoor. En de sterkte, ondanks bescheiden, is prima. Wederom lekker zoet, maar nu ook met een fris zuurtje als van pompelmoes en kiwi naast het rode fruit. De kruiden worden een pak luider met kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en zelfs een mespuntje oregano. Wederom een erg aangename verrassing.

De afdronk is behoorlijk lang en terug wat snoeperig, maar met een kruidig randje.

Wel, wel, wel, ik had niet verwacht dat dit spul mij zo zou kunnen bekoren. Mijn eerdere ervaringen met Wave Distil waren namelijk flink wat minder. Maar deze vind ik echt lekker. Het kleinood is verkrijgbaar voor 89 EUR op de webshop van Patrick. Ik beken dat ik dat persoonlijk relatief duur vind voor zo’n jonge Belg op drinksterkte.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).