Distilleerderij: Sierra Norte
Regio: Mexico
Fles: Sierre Norte Mexican Single Barrel Batch 4
Kleur: koper
ABV: 45%

Oaxaca

Vandaag proeven we een whiskey (ja, met ‘e’!) uit de Sierra Norte, Mexico. Excuus? Watte? Mexico? Yup. Het sample werd me in de handen gedrukt door mijn vriend Dieter zonder enige bijkomende uitleg. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd. Het betreft een single barrel grain whiskey overigens, want deze wordt geproduceerd met 85% graan uit Oaxaca en slechts 15% gemoute gerst. De verschillende variëteiten van de Oaxacaanse maïs worden overigens afzonderlijk verwerkt en gedistilleerd. Batch 4 werd gebotteld – net als alle andere batches – op 45%. Opgelet: hij rijpte slechts 10 maanden, wat betekent dat hij volgens de Europese regels helemaal geen whiskey mag heten!

Vanille en toffee en de geur van Italiaanse harde kaas, nog meer vanille en baby-kots. Deze neus is wel even wennen, maar hij is verre van afstotelijk. Bubblegum en bergamotolie. Wat eik en een flinke snuif kaneel. Een vloeibaar snoepje. Maar blind zou ik dit nooit whisky (of whiskey) genoemd hebben. Apart.

Hij is snoeperig zoet op een karrenvracht aan vanille, karamel en toffee. Het fruitpapje van de baby zet zich ook op smaak door. Jelly beans en zuurtjes. Perzik en mango. Iets van hazelnoten. Wat zwarte peper en kaneel. Dit is best lekker, wat me aangenaam verrast, ook al is het geen whiskey.

De afdronk is lang te noemen, kruidig en zoet.

Het moet gezegd: voor een whiskey die slechts 10 maanden gerijpt heeft, is dit flink indrukwekkend. Maar eigenlijk is het nog een spirit, hé. Doet het wellicht goed in cocktails. Hartelijk dank voor het sample, Dieter!

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023