Brouwerij: Orkney Brewery
Regio: Schotland
Fles: Orkney Brewery Dragonhead Stout, 500ml
Kleur: zwart
ABV: 4%

Orkney

Ha, een stout van Orkney, wat meteen mooie herinnering ophaalt aan mijn laatste trip naar Schotland, samen met Dearly Beloved en mijn goede vriend Manny. Het is trouwens van deze laatste dat ik dit flesje cadeau kreeg. Het verwijst naar de trotse link die Orkney heeft met de Vikingen en meer bepaald met het eerst wat het eiland zou raken als die op bezoek kwamen: het Dragonhead van hun longships, dat trouwens trots op het label prijkt. De stout is erg licht qua alcohol met zijn 4%. Hij schenkt zwart met een beige kraag met grote bellen die het lang volhoudt, maar niet tot het einde van de proefsessie. Dat kan ook te maken hebben met het feit dat het om een fles van 500ml gaat… Op jouw gezondheid, Manny!

De neus is verrassend rijk aan kaneel en vanille, melkchocolade (nee, chocolademelk!) en geroosterde mout. Nog iets van koffiegruis en een hint van donker fruit. Marshmallows! Pruimen, denk ik. Dit valt mij heel erg goed mee.

Op smaak is het vooral een bittere bedoening. Weg zijn de melkchocolade en donkere vruchten. Dit is één en al koffie, geroosterde mout, chicorei en zelfs wat assen. Jammer, want de neus beloofde zoveel. Midpalate wordt hij zelfs droog en eerlijk gezegd wat gewoontjes.

De afdronk is middellang, droog en bitter als van walnoten.

Zalige neus, maar op smaak verliest hij flink wat zoetigheid. Desalniettemin een leuke en drinkbare stout die het ongetwijfeld heel erg goed zal doen bij een authentieke, Schotse sticky toffee pudding. Ah… good memories.

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)