Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 14 Year Old 2008/2022 Carn Mor Strictly Limited, Moscatel Cask Finish, 1275 bts
Kleur: vol goud
ABV: 47.5%

Moscatel Mortlach

Ik kreeg onlangs bezoek uit Virginia, USA, over de vloer en wederom bracht mijn vriend John enkele leuke flessen mee. Ik vind dat we hier een traditie van moeten maken, John! Deze keer gaat het om een 14-jarige Mortlach – the Beast of Dufftown – die na een finish op Moscatelvaten gebotteld werd op 47.5%. Ik ga er van uit dat dit geen vatsterkte is. De malt heeft een fantastisch kleurtje van de wijn gekregen.

Boeiende en aromatische neus op allerhande geel fruit, maar ook een aardse toets en een hint van het umami karakter dat Mortlach zo typeert. In die optiek vind ik het nu al geslaagd. Nog een hint van Earl Grey thee en iets floraals. Mooi!

Oh, dit is mooi… Zoet op rozijntjes, mandarijntjes en abrikoos, maar tegelijkertijd umami op iets wat me aan heldere vleesjus doet denken. Zacht gekruid met zoethout. De Moscatel komt hier mooi tot zijn recht, zonder te gaan domineren.

Het enige puntje van kritiek is de afdronk, die aan de korte kant is.

Een atypische, maar bijzonder lekkere Mortlach. Nog van dat! Thank you, John!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).