Op maandag 24 april was ik te gast op de Taylor Port Masterclass van Cinoco. Niet minder dan 6 porto’s zouden we aan de lippen gaan zetten van dit huis.

Het geheel werd in goede banen geleid door Jeroen Van Dijck, die we natuurlijk vooral kennen van  Smaakbureau MEUG. Zijn sidekick van dienst was Luis Carnero, de international export manager.

Alvorens er in te vliegen, hieronder een klein streepje geschiedenis van dit huis.

Taylor werd opgericht in 1692 en wordt beschouwd als één van de toonaangevende producenten van Vintage Port. Ze beschikken over drie quintas: Vargellas, Terra Feita en Junco, elk met een eigen geografische locatie en uniek karakter. Daarnaast hebben ze ook één van ’s werelds oudste reserves van houtgerijpte porto waar ze de Tawny van bottelen. De zogenaamde LBV, oftewel Late Bottled Vintage, is iets waar Taylor mee begon te pionieren, net als met de Dry White Port. Het is tot op vandaag nog steeds een familiebedrijf, operationeel in zowel Oporto (de hoofdstad van Portugal) als in de Dourovallei, alwaar ze hun wijngaarden cultiveren en het hele proces tot het bottelen toe zelf uitvoeren. Ze zijn heftig voorstander van een duurzame en verantwoorde wijnbouw.

Hieronder mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Taylor’s Chip Dry White Port – 20%

De Chip Dry White Port werd voor het eerst geblend in 1934. Bij Taylor’s wordt de brandy – oftewel aguardente (op 77% ABV), nodig om het gistingsproces stop te zetten – relatief laat toegevoegd, waardoor de meeste suikers al in alcohol omgezet zijn. Dit zou de ongebruikelijk ‘droogheid’ van deze port verklaren. Delicate neus op fris, zomers en sappig geel fruit en enkele aardse toetsen. Fris en monter op de tong op ananas en een mooie aciditeit. Zomers! En inderdaad een tikkeltje droog (vergelijkbaar met een droge sherry). Ik vind ‘m vooral geweldig on the rocks met tonic en een blaadje basilicum! Dat moeten ze bij Taylor ook gedacht hebben, want die combinatie wordt als een pre-mix blikje verkocht.

Taylor’s Fine Tawny – 20%

De instapper – en bestseller – van Taylor. In Frankrijk, de grootste afzetmarkt, wordt deze liefkozend ‘le petit porto’ genoemd. Zachte neus op verse bessen, butterscotch, vijgen en pruimen verweven met een handjevol noten en zachte kruiden. Op de tong evolueert dat naar een heuse aardbeienconfituur. De afdronk is rond en zoet. Ik drink deze nog het liefst als hij eerst een uurtje of twee in de kelder heeft doorgebracht (op zo’n 14°) met een stukje Roquefort of Stilton er bij aan het einde van een bevredigende maaltijd.

Taylor’s LBV 2017 – 20%

Ooh… deze LBV – oftewel Late Bottled Vintage – heeft een uitstekende neus op veenbessen, kersen en aardbeienjam met een mooie kruidigheid van munt, rozemarijn en zelfs een toets van lavendel en tijm. Dit is bijzonder, hoor. Op smaak is het meer van hetzelfde met een stevige body dankzij de tannine, terwijl er een heerlijke, bijna medicinale, toets verschijnt in de middellange, verfrissende (!) afdronk. Wow… gewoon wow!

Taylor’s Historical Collection III Reserve Tawny – 20%

Deze proefde ik al eens eerder. Het was een blij weerzien. Deze Reserve Tawny (7 jaar oud) komt uit de Historical Collection waarbij teruggegrepen wordt naar een flesvorm uit 1750. Mooi roodbruin van kleur en lekker plakkerig. Warme toetsen van butterscotch, hint van koffie en mooie aroma’s van gedroogd fruit als rozijnen en pruimen, maar ook noten en zachte kruiden en een delicate florale geur. Erg verleidelijk. Rond en zacht op de tong met toffee en gekonfijt fruit dat leidt tot een heerlijke lange finish. Zou perfect gaan bij een kaasschotel, als u het mij vraagt.

Taylor’s 10 Year Old Tawny Port – 20%

Deze Tawny rijpte 10 jaar en is zacht en elegant met delicate toetsen van hout opgesmukt met het aroma van overrijp fruit. Dat wordt op de tong nog eens herhaald met bosbessen, vijgen en bloedappelsien in een glansrol, gevolgd door een zachte notigheid en toetsen van chocolade. En een bijzonder mooie afdronk. Deze gaat wat mij betreft vlotjes passen bij een harde kaas of een tarte tatin. Aanrader, zeker voor die prijs!

Taylor’s 20 Year Old Tawny Port – 20%

Deze 20-jarige Tawny is de meest gedronken porto in de States en met goeie reden! Complexe neus van kruidige, notige aromas met een mix van gedroogd donker fruit, een mooie florale toets en een prachtig streepje eik. Delicaat en elegant. Bijzonder vol en rijk op de tong met een flinke concentratie van fruit en een lange, zacht drogende afdronk op zoethout. Perfect gebalanceerd en absoluut heerlijk.

Amai, mijn klak, wat een mooie avond! De LBV 2017 was mijn favoriet, op de hielen gevolgd door de 20 Year Old Tawny. Allebei uitstekend en warm aanbevolen.

Luis was een spraakwaterval, maar vol passie. Een genot om naar te luisteren. Ik was al zot van porto. Ben dat nu nog meer. Graham’s is mijn go-to merk, maar die gaan nu toch het schap moeten delen met Taylor ben ik bang.

Dankjewel, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Port be with you!