Brouwerij: Noordt
Regio: Nederland
Fles: Noordt & Cley Baltic Porter, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Malt & Rye

Brouwerij Noordt uit Rotterdam werd in 2015 gevestigd in een voormalige brandweerkazerne. Ze produceerden deze Baltic Porter in samenwerking met de Rotterdamse craft distilleerderij Cley, een Nederlandse whisky waar ik erg tuk op ben. Dus was ik maar wat blij toen Manny – na een bezoek aan Paul en Maria in Rotterdam – twee flesjes van dit zwarte bier meebracht. Een Baltic Porter was één van de meest populaire bieren in de 18e en 19e eeuw die in de 1990s een revival kende, zij het wel vooral in Duitsland. Ze kwamen oorspronkelijk uit de regio rond de Baltische Zee (Polen, Finland, Rusland), maar werd vooral bekend bij de zogenaamde ‘porters’ uit Londen, werklui die cargo van schepen haalde. Het bier leunt nauw aan bij een Imperial Stout en is bijgevolg zo zwart als de nacht. Deze expressie rijpte op voormalige vaten van Cley’s Malt & Rye whisky. De beige kraag met kleine bellen houdt het niet lang uit.

Zware neus met een flinke bitterheid van chicorei, opgeleukt met toetsen van karamel en pure chocolade met pralinévulling. Na enkele ogenblikken in het glas krijg ik nog een toets van acaciahoning en bruin brood. Een lichte hint van kandijsuiker, waardoor hij iets zoeter is dan ik van een porter gewend ben. Dat doet me plezier.

Oh, heerlijk! Romig en bitterzoet (is dat een woord?) op mokka, gestoofd witloof, chocolade, honing, vanille en zachte kruiden. Maar… en dat vind ik absoluut geweldig: ik proef de whisky van Cley! Pruimen, rozijnen, bosbessen, nootmuskaat. Dit is genieten, ook al is het een halve maaltijd.

In de afdronk verwachtte ik me aan een flinke bitterheid, maar ik kom bedrogen uit. Deze is lekker zoet op honing en mokka, vanille en… whisky!

Whisky en bier: het werkt bijna elke keer voor mij. Dit is een geweldig voorbeeld van hoe het wél moet. Kudos, Paul. Dankjewel, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)