Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Cantillon Fou’Foune

Tasting Notes Posted on 20/05/2025 16:30

Brouwerij: Cantillon
Regio: België
Fles: Cantillon Fou’Foune, 75cl
Kleur: goud
ABV: 6%

Abrikozen

Fou’Foune is een blend van Lambiek van 18 tot 20 maanden oud met Bergeron-abrikozen (uit duurzame landbouw en er wordt zo’n 300 gram fruit per liter Lambiek gebruikt). De maceratie duurt slechts 5 weken. Het is Cantillon’s derde beste verkopende fruitbier (na de klassieke Kriek en hun Rosé de Gambrinus). Daarom arriveren er bij de Brusselse brouwerij jaarlijks maar liefst 4.000 kg abrikozen. De naam is afkomstig van François Daronnat, abrikozenboer die door zijn vrienden de bijnaam Foufoune gekregen had en met het idee kwam om er bier van te maken. Dit bier schenkt goudkleurig met een witte kraag die mooi overeind blijft staan.

Hoewel het eerst begint met een verrassend onaangename toets van putgeurtje, vervliegt dit (godzijdank) erg snel om plaats te maken voor abrikozen en limoen. Wordt snel erg zomers en friszuur en bijgevolg geweldig aangenaam.

Minder wrang dan ik van Cantillon gewend ben, wat wellicht te danken is aan de abrikozen. Dit gaat gevaarlijk vlot naar binnen op mijn zonovergoten terras. Dit is zoetzuur en erg doordrinkbaar.

Van een finish is dan weer amper sprake. Deze is weg voor je het weet, maar dat maakt wel plaats om onmiddellijk nog een slok te nemen, waar ik helemaal niet op tegen ben.

Bijzonder zomerse Cantillon. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2024



Bier: Cantillon Iris

Tasting Notes Posted on 20/05/2025 06:30

Brouwerij: Cantillon
Regio: België
Fles: Cantillon Iris, 75cl
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Pompelmoes

Cantillon is één van België’s meest geliefde wild & sour ale producenten, en hun flessen vliegen de deur uit. Sterker nog: een heleboel van hun releases kan je enkel ter plekke degusteren, zoals ik zelf aan den lijve mocht ondervinden toen ik er laatst was. Slechts een beperkt aantal ‘standaard’ releases waren te koop om mee naar huis te nemen, wat ik dan ook graag deed. In het glas zit de Cantillon Iris (het symbool van Brussel), uitsluitend gemaakt met Pale Ale-mout. Dat maakt van de Iris een uniek bier, want voor andere producten van Cantillon wordt gebruikt gemaakt van 35% tarwe. Het verklaart tevens de amberkleurige kleur. Maar ook de hoppen verschillen, want voor Iris wordt 50% verse en 50% overjaarse hop gebruikt (ipv 100% overjaarse hop voor de andere Lambiekbieren). Tot slot: Iris rijpt twee jaar op vaten en wordt twee weken voor het bottelen opnieuw aangevuld met verse hop (het zogenaamde ‘cold hopping’), wat voor extra bitterheid zorgt. Dit bier schenkt een troebel amberkleurig met een witte kraag die onmiddellijk gaat liggen.

De neus is zoetzuur en aards. Denk modder en pompelmoes. Redelijk zuur, toch, maar aangenaam. Hij vertoont tevens een flink florale toets, die me wel aanstaat.

Ook op smaak is het allemaal lekker zoetzuur en zelfs – niet lachen – een tikkeltje umami. Het is vooral pompelmoes dat hier de plak zwaait, inclusief de licht bittere schil.

De afdronk is kort en krachtig, fris en zuur zonder dat je bekken hoeft te trekken.

Een zomerse lambiek die gevaarlijk vlot naar binnen gaat.

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2025