Distilleerderij: 8 Doors Distillery
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 8 Doors Distillery New Make, OB 2023
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Klassiek

Toen ik in september 2022 een trip doorheen de Highlands maakte, bezocht ik de 8 Doors Distillery in John O’Groats, momenteel de meest noordelijke distilleerderij op het Schotse vasteland. Toen we het gastenboek invulde, bleek ik bezoeker 42 te zijn, want ik was er op een woensdag en ze waren pas sinds de vrijdag ervoor open. Op de whisky is het nog even wachten, maar de new make spirit proef ik alvast met heel veel plezier!

Dit ruikt naar een klassieke, cleane new make met toetsen van platgekookte groenten, moutsuikers en een zachte kruidigheid. Niets wereldschokkends, maar wel een new make zoals ik ze graag heb.

Op smaak is het dan weer verrassend zoet en pikant. Moutsuikers en chilipepers, zo clean dat je er bijna medicinale eigenschappen aan zou toe willen schrijven. Perfect drinkbaar en hier zou ik gerust een flesje van willen om mee te spelen in cocktails (hoewel ik hem ook puur erg kan appreciëren).

De finish is lang, zoet en zo clean…

Ik wil over een jaar of drie, vier toch nog eens terugkeren naar de 8 Doors Distillery, want deze new make intrigeert me.

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).