Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Ten Minutes to Midnight Fettercairn 2008, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13%

Appelmoes

Ah, mijn favoriete stout, de Ten Minutes to Midnight van FoxTown. En ik moet bekennen dat hun whiskygerijpte versies mij het meest bekoren. Ik heb nog steeds een mooie voorraad van hun TMTM gerijpt op het Caol Ila 2008 vat. En kijk, dit jaar hebben ze weer een whiskyvat te pakken gekregen, deze keer van Fettercairn uit 2008. Als u weet dat ik samen met mijn maatje Manny een Fettercairn 2008 gebotteld heb, dan weet u dat dit een whisky is die ons kon bekoren (en voor alle duidelijkheid en volledigheid, het was niet ons vat dat ze gebruikten). Ik ben er eerlijk gezegd van overtuigd dat deze stout dat ook zal doen. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die snel gaat liggen, maar wel een mooie film op het bier laat staan.

De typische donkerzoete toetsen, hoewel present, worden hier toch een beetje bijgestuurd door enkele frisse, zoete toetsen als van wit fruit en zelfs wat banaan. Erg aangenaam en minder zwaar dan gevreesd. Prima!

Goeie carbonatie en volle body, da’s het minste wat je van deze stout kan zeggen. Maar deze keer heb ik niet het gevoel behoefte te hebben aan mes en vork. Deze is verrassend makkelijk drinkbaar en zelfs een beetje fris en fruitig. Dat doet ‘m deugd, hoor. Denk vanille, appelmoes en zachte toetsen van vers gebrande koffie. Het geheel is besprenkeld met wat rietsuiker. Heerlijk.

Een middellange, lekker zoete en licht bittere afdronk is mijn deel, precies zoals ik had verwacht.

Het Fettercairn vat heeft deze stout wat frisser en lichter gemaakt, als u het mij vraagt. En dat is best aangenaam. Hoog tijd om met die gasten eens rond de tafel te gaan zitten om hun stout op een Auchentoshan vat te leggen, toch?

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2024