Distilleerderij: Lakes Distillery
Regio: UK
Fles: The Lakes Bal Masque, OB 2021, French oak casks, 5388 bts
Kleur: koper
ABV: 54.0%

Gemaskerd Bal

Deze speciale release in the Whiskymaker’s Editions, die reeds in 2021 verscheen, werd genoemd naar het fameuze gemaskerde bal en kreeg zijn rijping op Franse wijnvaten. Volgens de marketing speak heeft deze malt een mysterieus karakter. Op hun website staat immers: ‘De schoonheid van Bal Masque komt voort uit het grillige, niet uit het voor de hand liggende. Met bedrog, wijsheid, humor en zwier heeft onze whiskymaker raadselachtige Franse eikenhouten vaten gemaakt om een ​​verleidelijk, mysterieus karakter te creëren’. Die praatjes zijn al even mooi al het label, maar is de whisky dat ook?

Op de neus zijn het de kruiden van de Franse eik die meteen opvallen: vanille en nootmuskaat in de hoofdrol. Dat wordt gevolgd door wat rozijntjes, pompelmoes en flink wat florale elementen. Best aangenaam.

Hola! Da’s lekker, hoewel een tikkeltje pikant. Nu krijg ik een mooi stoofpotje van fruit (aardbeien, abrikozen, rozijnen, peren) met diezelfde kruiden die niet alleen voor gewicht, maar vooral ook voor aangename warmte zorgen. De malt is lekker olieachtig.

De afdronk is droog, maar lang en aangenaam kruidig. Denk wierrook

De smaak overtreft vlotjes de neus, in dit geval.

PS. Nota aan de marketingafdeling van The Lakes: het is Bal Masqué, met een accent aigu.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).