Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1998, Thompson Brothers 2022, Two Refill Barrels, 321 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52.6%

Abrikozentaart

De releases van Phil & Simon Thompson, de twee broertjes die ook met de Dornoch Distillery furore maken, zijn steevast erg snel uitverkocht. Dat was met deze Auchentoshan niet anders. Ik had flink wat moeite om een fles te pakken te krijgen. Ondertussen heb ik er drie, dus geen zorgen, thank you for asking. Het betreft een vatting van twee refill barrels die samen 321 flessen opleverden op een vatsterkte van 52.6%.

Atypische en bijzonder aromatische neus op passievrucht, meloen en tabak, maar de nadruk ligt hier vooral toch op abrikozentaart. Yup, het fruit en het gebak. Nog wat snuiftabak en de obligate citrustoetsen met een mooie toefje vanille. Erg zomers.

Op smaak komt de abrikozentaart eerst, gevolgd door vers geraspte gember en zoethout en zelfs wat koriander. De citrus evolueert naar roze pompelmoes.

De afdronk is heerlijk lang en warm op gedroogde gember, zachte toetsen van de eik en donkerzoet fruit.

Een excellente Auchentoshan, waarvan ik blij ben enkele extra flessen op de kop te hebben kunnen tikken, want die ene stond natuurlijk in de verzameling zonder geproefd te zijn. Nu weet ik tenminste dat de liquid absolute top is van mijn favoriete Lowlander.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).