Bottelaar: The Roots
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 15 Year Old 2007/2022, Hogshead, 136 bts
Kleur: stro
ABV: 50.4%

Charcuterie

Ha, tijd voor een nieuwe release van Belgisch nieuwkomer The Roots. Deze keer selecteerde Joren een vaatje Ledaig uit 2007. Deze geturfde malt van de Tobermory Distillery rijpte 15 jaar lang en het hogshead leverde nog 136 flessen op vatsterkte op. Heeft u dat oogverblindende mooie label gezien?

Oh, ja, hoor, lekker vuile neus zoals ik dat van Ledaig verwacht. Rubberen laarzen, paardenstalen gerookte vis prachtig omgeven door Granny Smith, witte aalbessen en een toefje vanille, maar helemaal bedolven onder de natte rotsen. Als hij dit kan volhouden op smaak hebben we een winnaar in het glas.

Boem, pats, paukenslag! Dit is er boenk op. Perfecte balans tussen enerzijds de turf, assen, zeezout en peper en anderzijds de zoete toetsen van het fruit. Pompelmoes, meloen, vers gesneden Granny Smith. De alcohol laat zich amper voelen. Gevaarlijk drinkbaar. Midpalate wordt hij lekker umami. Charcuterie en hooi, echt waar.

De afdronk duurt lekker lang en is hartverwarmend. De rook en het zilt krijgen het laatste woord. Maar naar een glas water grijpen zal je zeker niet doen. Een tweede slok van dit goddelijke spul, daarentegen…

Wederom een excellente vatkeuze van The Roots. Een fles kost 179 EUR en is her en der nog te krijgen, waaronder bij Care For Craft Spirits in Gent.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).